2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pécs2010 EKF: Letették a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont alapkövét

2009. augusztus 25.
A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont Dél-Dunántúl multifunkcionális hangversenytermeként, kulturális rendezvényhelyszínként és konferenciaközpontként működő középülete lesz. 2010 őszén nyitja meg kapuit.
MTI fotó: Kálmándy Ferenc
MTI fotó: Kálmándy Ferenc
 
A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont alapkövét Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Páva Zsolt, Pécs város polgármestere, Suchman Tamás kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Márton György, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, Tolnay Tibor, a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója és Sokorai István, az Arcadom Zrt. vezérigazgatója tette le augusztus 25-én. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló épület 2010 őszén nyitja meg kapuit.
 
MTI fotó: Kálmándy Ferenc
 
A létesítmény megépítése azt jelenti, hogy Pécs akar és képes Európa egyik kulturális központjává válni, ehhez pedig nemcsak adottságokkal, hanem eszközökkel is rendelkezik.
 
A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont a Dél-dunántúli Régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenytermeként, kulturális rendezvényhelyszínként és konferenciaközpontként működő középülete lesz. Ez utóbbi célra az emeleti nagyterem mellett az épületben található konferenciatermek és szekciótermek is szolgálhatnak, amelyek befogadó kapacitása 50-368 főig változik, az igényeknek megfelelően.
 
A földszinten található 368 fő befogadására alkalmas konferenciaterem az igényeknek megfelelően szekcionálható, az első emeleti 287 fős konferenciaterem pedig balett próbateremmé alakítható, és maga az épület alkalmas táncszínházi produkciók befogadására is. A nagyzenekari próbák számára különálló, állandó termet biztosítanak.
 
MTI fotó: Kálmándy Ferenc
 
A 7,242 milliárd forint összköltségvetésű projektben a kivitelezési munkák szerződéses összege 6,374 milliárd forint. A megépülő intézmény - túl azon, hogy világszínvonalú technikával felszerelt létesítmény lesz - otthont ad a Pécsi Kulturális Központnak, valamint a Pécs2010 EKF program nagykövetének, a Pannon Filharmonikusok Zenekarának. Az elfogadott tervek szerint a 11 144 m2 nettó alapterületű épület akusztikai tervezésű nagyterme 999 fő befogadására alkalmas, s a rendezvény típusától függően a változtatható színpadállásnak megfelelően 928, illetve 880 főre csökkenthető a zenekari igényeknek megfelelően. Az impozáns épület nemcsak a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Kulturális Központ irodáit, valamint a zenekar működéséhez szükséges termeket, hanem a közönség számára fenntartott tereket (kávézó, könyvesbolt, fogadótér), valamint mindezek kiszolgáló helyiségeit is magában foglalja.
 
A központ építését rögzítő vállalkozási szerződést 2009. június 18-án ünnepélyes keretek között a pécsi Városházán írta alá a projektgazda Pécs Megyei Jogú Város képviseletében dr. Páva Zsolt polgármester, a közreműködő szervezetként eljáró Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség nevében Márton György ügyvezető igazgató és a kivitelező Magyar Építő Zrt. - Arcadom Zrt. konzorcium képviselője, Tolnay Tibor.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok