2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismerésével vette kezdetét a Múzeumok Őszi Fesztiválja

2009. szeptember 29.
Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődött el az immár negyedik Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át. A Magyar Nemzeti Galériában rendezett évnyitón átadták a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is.
A Múzeumok Őszi Fesztiválján a látogatók széles rétegei kereshetik fel a múzeumok kiállításait, és vehetnek részt különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon, többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében. A fesztivál a szakemberek számára is érdekes programokat kínál a különböző szakmai napok és műhelymunkák során.
 
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye idén is a Múzeumpedagógiai Évnyitó volt, amelyet immár hetedik alkalommal rendeztek meg - ezúttal a Magyar Nemzeti Galériában, "Múlt, jelen és jövő találkozásában" címmel. Az eseményen igyekeznek ráirányítani a figyelmet a múzeumokra - mint az oktatás fontos helyszíneire -, másrészt bemutatni, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat.
Az évnyitóhoz kapcsolódó konferencián lehetőség nyílt arra is, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a muzeális intézmények beszámoljanak a közművelődés és a múzeumpedagógia terén végzett kutatásaik eredményeiről, valamint ismertessék legsikeresebb fejlesztéseiket. Külön blokkban kaptak prezentációs lehetőséget azok az egyesületek, alapítványok, amelyek a civil szféra képviselőiként a múzeumügy, a múzeumi közművelődés terén, e szakmai kör érdeklődésére számot tartó eredményeket értek el az adott időszakban.
Akiállítóterekben zajló műhelyfoglalkozások mellett arésztvevő múzeumok és szakmai kiadók lehetőséget kaptak, hogy a Múzeumpedagógiai expón bemutassák múzeumpedagógiai programjaikat, a témához kapcsolódó ötleteiket, a velük együttműködő vállalkozásokat, kiadványaikat és termékeiket.
Az eseményen átadták a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is a korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismeréseként.
 
A 2009. évi Múzeumpedagógiai Nívódíjasok:
 
Kiadvány kategóriában:
 
1. "Mesterfüzetek" - Oktatócsomag Gárdonyiról és az Egri Csillagokról -
Heves Megyei Múzeumi Szervezet - Dobó István Vármúzeumának Gárdonyi Géza Emlékháza
Indoklás: Komplex, több elemből álló kiadványcsomag, amely lehetőséget ad a Gárdonyi életmű, az Egri csillagok és a Gárdonyi-féle titkosírás megismerésére és feldolgozására. Az életmű és egy kiemelkedő alkotás jó és sokoldalú, kreatív feldolgozása, egy olyan elemre építve - titkosírás -, ami teljesen megmozgatja a gyerekek fantáziáját. Igényes vizuális megoldásokat alkalmaz: pl. ismeretterjesztő füzetek, titkosírás-gyakorló stb.
 
2. Határtalan történet - Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága
Soproni Múzeuma
Soproni Múzeum - Határtalan történet Sopronból - Foglalkoztató füzet és kiállítás-vezető gyerekeknek. (A Sopron és környéke a koraújkortól napjainkig című állandó kiállításhoz készült.)
Indoklás: Magas színvonalú módszertani megoldásokat alkalmazó, rendkívül igényes nyomdai megjelenésű darab. Célcsoportja az általános iskolások 9-13 éves korosztálya. Egyéni feladatmegoldást tesz lehetővé, amelyhez azonban szükséges a kiállítás, a gyűjtemény ismerete, emiatt visszatérőn múzeumlátogatásra ösztönöz. Megjelenése számtalan elem miatt - például a jól átgondolt, kedves ikonok a feladatok megoldási módjának jelzésére, a kellemes betűméret, a harmonikus színvilág - kiemelkedő. Pontos, átgondolt instrukciókat tartalmaz. Helytörténeti füzetként is használható, amely feldogozza Sopron történelmét napjainkig.
 
Kezdeményezés kategóriában:
 
1. Petőfi irodalmi Múzeum - "Nyelvet öltünk" - Múzeumbusz a Magyar Nyelv Évében
Indoklás: Az Országjáró múzeumpedagógiai-busz a Magyar Nyelv Évében a rekord látogatószámot hozó Nyugat-busz után igazi dinamikus, a múzeumot az országba kivivő ismeretterjesztő kezdeményezés, amely bárhová eljut, mindenkinek élményt jelent. Több foglalkozásmodul is tartozik hozzá. A jövőben tervezik a "járat" határon túli magyar nyelvű vidékeken történő bemutatását és turnéját.
 
2. "Múzeumi hét" - Játékos kalandozás a régmúlt korokban - Múzeumi játékok: kezdeményezés és kapcsolódó kiadványok - Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet Pásztói Múzeuma
Indoklás: Komplex foglalkozássorozat, amelynek keretében a hét minden napján tematikus napokat bonyolított le a múzeum. Délelőtt az óvodás, délután a kisiskolás csoportokat várták foglalkozásokkal. Jól felépített program, mely kitekintéssel volt az állandó kiállítás és a gyűjtemény fő hangsúlyaira. Ehhez három korosztály számára foglalkoztató füzetsorozatot adtak ki. Az állandó kiállítás egységeinek három korosztályra történő adaptációja példaértékű. Egészséges arányban ötvözi a múzeumi környezetben és az azon kívül is megoldható feladatokat.
 
Adatok 2009. évi pályázatokról
 
 
2007
2008
2009
Pályázó intézmények száma
11
22
30
Ebből vidéki
4
11
21
Ebből budapesti
7
11
9
Beérkezett pályázatok száma
22
34
46
 
További információk, programok: www.muzeumokmindenkinek.hu
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok