2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Washingtonban is nagy sikerrel indult az Extremely Hungary

2009. február 8.
Kurtág György történelmi jelentőségű koncertjével szombat este Washingtonban is kezdetét vette az Extremely Hungary című magyar kulturális évad Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelenlétében. Az amerikai fővárosban és New Yorkban zajló rendezvénysorozat 10 hónapja alatt - 2009 januárjától 2009 novemberéig - több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be.
MTI fotó: Hofer László
MTI fotó: Hofer László

Kurtág György a Kongresszusi Könyvtár felkérésére egy Hommage a Bartók darabot komponált. Ez a történeti jelentőségű tény azért is fontos, mert a Kongresszusi Könyvtárban őrzik Bartók Béla Amerikában írt kottáinak egy részét. A zeneművet - melyet a mester a Keller Quartettel együtt adott elő a Kongresszusi Könyvtárban - ezen az estén hallhatta először a közönség. Az együttműködés emlékére az eredeti Kurtág-kézirat hitelesített másolatát a Kongresszusi Könyvtár rendelkezésére bocsájtotta a zeneszerző.
A koncertet követő fogadáson Hiller István átadta Kurtág Györgynek A Magyar Kultúra Követe 2009 címet.

MTI fotó: Hofer László

Kurtág György zeneszerző, a Bartók utáni magyar zeneszerzés kiemelkedő alkotója, a kortárs zene világszerte ismert személyisége. Zenéje félreismerhetetlenül magyar, ám benne nem csak alkalmazza, jelentősen tovább is fejleszti az avantgárd irányzatok teljes nemzetközi eszköztárát. Műveit a 70-es évek derekától folyamatosan játsszák a világ hangversenytermeiben. Első Erkel-díját 1955-ben kapta, ezt magyar és külföldi kitüntetések sora követte, egyebek mellett a MIDEM komolyzenei különdíja 2006-ban. Több művészeti akadémia is tagjai sorába választotta. Az utóbbi években számos nyugat-európai kortárszenei centrum, vezető együttes kérte fel új kompozíciók alkotására. Éveket dolgozott Berlinben, Bécsben, Hollandiában, valamint Párizsban. Kurtág művészete az emberbe és az európaiságba vetett hit szuggesztív kifejezése.

Kurtág György előző héten a New York-i Carnegie Hallban adott koncertet, mellyel a világ leghíresebb előadóihoz szokott közönségét is lenyűgözte. A zeneszerző nyolc napig tartózkodott New Yorkban, ahol a koncert mellett nyilvános mesterkurzust tartott négy kiválasztott vonósnégyes számára. Kurtág Carnegie Hall-beli fellépését több jelentős tengerentúli sajtóorgánum méltatta, egyebek mellett a The New York Times is.

Extremely Hungary

2009-ben az amerikai közönségnek egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy megismerje a kortárs magyar kultúrát a vizuális művészeti, irodalmi és előadó-művészeti programsorozat széles spektrumán keresztül. A programsorozatnak a legnevesebb New York-i és washingtoni kulturális intézmények adnak helyet. Az Extremely Hungary címet viselő, egész éven át tartó fesztivál a kortárs magyar kultúra gyökereit térképezi fel, és az elmúlt évszázadban a magyarok nevéhez fűződő újításokat és művészi alkotásokat ünnepli, amelyek közül sok az amerikai kultúrára is jelentős hatással volt.
A New Yorkban és Washingtonban zajló évad programjaival kifejezetten az értelmiséget, a véleményformálókat célozzák meg. Így a szervezők szerint az évad hatása szélesebb relációban mutatkozhat majd meg.
Az évadnak két fő témája van: az egyik a modernitás és a modernitás gyökerei Magyarországon, a másik pedig a hazánkban és a térségben 20 évvel ezelőtt lezajlott belpolitikai változások. Az évad nem hivatalos események láncolata, hanem olyan rendezvények és művészek felsorakoztatása, amely remélhetőleg már önmagában is inspirálja a közönséget. Az évad igazi kulturális élményt kínál majd, nem csak egy estés programokat. Fontos, hogy az évad eseményeit meghatározó fesztiválok programsorába is sikerült beemelni.
A New York-i Magyar Kulturális Évad az Amerika és Magyarország között régóta fennálló, szoros kulturális kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, ezen belül is kiemelten az olyan magyar, illetve magyar-amerikai művészeti megnyilvánulásokra, mint a Bauhaus, a Casablanca vagy Robert Capa és Bartók Béla munkássága, amelyek maradandó művészeti értéket képviselnek. A programsorozat párhuzamosan fókuszál Magyarország gazdag századfordulós művészeti örökségeire és olyan Európa-szerte híres kortárs művészekre és előadókra, akik az amerikai közönség körében egyelőre kevésbé ismertek. A programok a magyar kulturális élet pezsgését koncerteken, kiállításokon, operán, színházon, irodalmon keresztül közvetítik néhány könnyedebb műfaj mellett, mint amilyen pl. a magyar bajusz verseny.
A New York-i Magyar Kulturális Központ által szervezett fesztivál programjainak a két város legkiemelkedőbb helyszínei adnak majd otthont, egyebek mellett a Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Jewish Museum, a 92nd Street Y New York-ban, illetve a National Gallery, a Kennedy Center és a Library of Congress Washingtonban.

Programok és események

Az Extremely Hungary változatos programsorozata sok tucat rendezvényt ölel fel kiállításoktól kezdve előadásokon, avantgárd installációkon keresztül egészen a hagyományos osztrák-magyar operabál modern újraértelmezéséig. A kulturális események mellett a fesztivál a politika hatásait is vizsgálja: a 2009-es év a vasfüggöny lehullásának huszadik évfordulója, az ehhez kapcsolódó rendezvények helyszínei a New York Public Library és a PEN World Voices Festival lesznek.
A fesztivál 2009. január végén vette kezdetét a New York-i Carnegie Hallban egy kéthetes koncertsorozattal, amelynek változatos programja éppúgy tartalmazza Haydn udvari mesterműveit, mint Kurtág György zeneszerző New York-i debütálását.

Kiemelt washingtoni programok:
  • Kurtág György speciálisan az alkalomra komponált műve Bartók emlékére, a zeneszerző saját előadásában a Library of Congress koncerttermében;
  • A National Gallery of Art Szépművészeti Múzeumtól kölcsönzött három mesterművet (egy El Greco-, illetve egy Bronzino-festmény, és Leonardo da Vinci lovast ábrázoló bronzszobra) bemutató kiállítása;
  • Az American University (Katzen Art Gallery) kiállítása, mely Vajda Lajos, a magyar avantgárd legkiemelkedőbb alakjának munkáit állítja szembe kortárs magyar alkotók műveivel;
  • Az európai népzenei hagyományokat ötvöző Palya Bea koncertje a John F. Kennedy Center for the Performing Arts színpadán.
A programsorozatra az Oktatási és Kulturális Minisztérium 700 millió forintot fordít, a szponzori és egyéb együttműködésekből pedig mintegy 500 millió forintos támogatás gyűlt össze.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok