2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

225 millió forintból újult meg a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ

2010. február 24.
A csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ csaknem 225 millió forintból újult meg, és ez nem valósulhatott volna meg pusztán hazai költségvetésből, kellett az Európai Unió támogatása is - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az intézmény felújítás utáni átadó ünnepségén. A tárcavezető miniszteri elismerő oklevelet adott a Nagy Imre Általános Művelődési Központnak.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
Az oktatási és kulturális miniszter az összefogást méltatva úgy fogalmazott "Ez közös siker, amelyre büszkék lehetünk.". Mint kiemelte, nem egyszerűen köszönteni jött, hanem köszönetet mondani.
 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ nem pusztán oktatási és nevelési feladatokat ellátó intézmény, hanem kulturális és közművelődési célokat is szolgál. Ezt az intézményformát szerte Európában elismerik - tette hozzá Hiller István.
 
A szakminiszter az ünnepség résztvevőihez szólva megjegyezte, "előrelátó döntést hoztak azok, akik 25 évvel ezelőtt létrehozták a csepeli Általános Művelődési Központot, és Önök méltók az elődök munkájának folytatására. Ne engedjék elvenni jókedvüket, ne hagyják, hogy bárki elhitesse Önökkel, amit terveztek, tettek, nem ér semmit.".
 
Podolák György, a kerület országgyűlési képviselője szerint "25 év sokat hozott Csepelnek, a Művelődési Központ pedig megállta a helyét.".
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A beruházásról:
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2008. januárjában nyújtotta be pályázatát egyik intézménye, a Nagy Imre Általános Művelődési Központ infrastrukturális és eszközfejlesztésére.
 
A Közép-magyarországi Operatív Program 4.6.1/B-2008-0128 azonosítószámú, "Esély=ÁMK Alapkészség, Művelődés, Környezettudatosság" című pályázatával 224.236.000 Ft támogatásban részesült, melyet 24.915.811 Ft önrésszel egészített ki.
 
2008. október 30-án írták alá a Támogatási szerződést. A kedvezményezett intézményben a következő fejlesztések valósultak meg az elmúlt másféléves projektidőszakban:
  • nyílászárók cseréje a főépületben,
  • teljes körű akadálymentesítés, a közlekedő terekben burkolatcsere, festés, mázolás,
  • az intézmény udvarai körül a kerítés felújítása,
  • az óvodai-bölcsődei konyha felújítása a konyhatechnológiai eszközök cseréjével együtt,
  • új udvari játékok telepítése,
  • készség- és képességfejlesztő játékok beszerzése,
  • az informatikai eszközpark cseréje, multimédiás terem kialakítása, oktató szoftverek vásárlása,
  • tanulói bútorok részleges cseréje.
A projekt eredményeképpen, zömében a nyári szünidőben elkészültek a felújítási munkák, megújultak a huszonötödik évfordulóját ünneplő Általános Művelődési Központ belső terei, arculata. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, 10%-os önkormányzati önrésszel valósult meg.
 
A csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ
A csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ 1984-ben nyitotta meg kapuit. A bölcsőde, óvoda, általános iskola és a közművelődés-könyvtár integrált működése kezdetektől biztosítja a lakókörnyezetében élők oktatási, nevelési, gondozási, művelődési, sport és szabadidős igényeinek ellátását. A közvetlenül az oktató, nevelő, gondozó, művelődési feladatokat ellátó intézményegységek tevékenységének minél hatékonyabb szervezését a központi irányítás (benne az egészségnevelési csoport, az intézményi titkárság és pedagógiai koordinátor, minőségügyi vezető), valamint a gazdasági-üzemeltetési intézményegység szakemberei segítik. Az integrációban résztvevő egységek köre 1999-ben alapfokú művészeti iskolával bővült.
 
Az ÁMK tevékenységével, eszközeivel feltárja, szolgálja, tervezi, szervezi és lebonyolítja a lakótelep, illetve a tágabb értelemben vett helyi lakosság oktatási, nevelési, művelődési, sport- és szabadidős szükségleteit, valamint intézményes keretet kíván biztosítani a különböző korú, célú és tartalmú közösségeknek, és igyekszik hozzájárulni partnerei életminőségének fejlesztéséhez a születéstől egészen a késő öregkorig.
 
Az ÁMK intézményi integráció alatt nem csak a felsorolt intézményegységek koordinálását érti, hanem elsősorban az emberrel foglalkozó többféle tudás integrációját.
 
Az ÁMK gyermeknevelő egységei egységes pedagógiai elvek mentén tervezik munkájukat. E tervező munkába igyekszik legfőbb partnereit (szülők és gyermekek) bevonni.
 
Az ÁMK dolgozói nem egyfajta rutintevékenységet végeznek, hanem mint önfejlesztő, a makro- és mikrotársadalmi változásokat permanensen figyelő, és azokhoz alkalmazkodó intézményként definiálják magukat.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok