2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

47 milliárd forintos adósság

2010. december 21.
A harmadik negyedévre vonatkozóan is kitöltötte és visszaküldte a pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot a fekvőbeteg ellátó intézmények mindegyike a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának a kérésére.
A beérkezett adatok összesítése alapján megállapítható, hogy 163 intézmény esetében 47,5 milliárd forint a harmadik negyedévben az összes fizetési határidőn túli kötelezettség. A második negyedévben ugyanennyi intézmény esetében ez az összeg 36,5 milliárd forint volt.
 
Tény, hogy a kórházak adósságállománya a vártnál kisebb mértékben emelkedett, a várólisták alakulása azonban azt mutatja, hogy ezt az eredményt az intézmények a belső adósság növekedésének terhére tudták csak elérni, több intézmény esetében ugyanis jelentős mértékben emelkedtek a várólisták.
 
Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elsőként a jelenleg folyamatban lévő adósságrendezés keretében tett lépéseket a várólisták csökkentésére. Az intézmények az adósságkonszolidációra elkülönített 27,5 milliárd forint mintegy 10 százalékát, azaz összesen 2,7 milliárd forintot a leggyakoribb beavatkozásoknak számító és ezért a leghosszabb várólistával rendelkező műtétek elvégzésére kapják, mint pl. a haemodinamikai beavatkozások (pl. szívkatéterezés) és nyitott szívműtétek, valamint a traumatológiai-ortopédiai protetikai műtétek (pl. csípő- és térdprotézis beültetés). Az összegnek köszönhetően rövidülhetnek a várólisták ezeken a területeken, ez a pozitív tendencia azonban csak a jövő esztendő első féléve után lesz érzékelhető.
 
Mint ismeretes a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága és az érintett öt szakmai szervezet (Magyar Kórházszövetség, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, Egyetemi Klinikák Szövetsége, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, Medicina 2000) közösen dolgozta ki az adósságfelmérés módszertanát. Az Államtitkárság a szakmai szervezetekkel és meghívott szakértőkkel közösen állította össze azokat az elveket is, amelyek mentén a 27,5 milliárd forintot plusz pénz elosztása történt.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok