2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elfogadhatatlan a gyermekek bántalmazása

2010. szeptember 30.
Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár elfogadhatatlannak tartja a gyermekek iskolai bántalmazását. A nevelés célja nem a félelemkeltés, hanem az egészséges erkölcsiséggel rendelkező személyiség kibontakozásának segítése.
Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár elfogadhatatlannak tartja a gyermekek iskolai bántalmazását. Nemcsak államtitkárként, de több évtizedes pedagógus munkája során is mindig úgy gondolta, hogy a testi fenyítés, a fizikai vagy verbális erőszak alkalmazása semmilyen körülmények között nem szerepelhet a pedagógus eszköztárában. Álláspontja szerint a legsúlyosabb jogsértés, amely nevelési-oktatási intézményben előfordulhat, a fizikai bántalmazás. Az emberi méltósághoz való jog mindenkit, a diákokat is megilleti, a tanulók testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetésben való részesítése elítélendő és büntetendő cselekmény.
 
A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a gyermek illetve a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani a fizikai és a lelki erőszakkal szemben.
 
A modern pedagógia nevelési módszertana számos megoldást kínál a konfliktusok kezelésére, a fegyelmezésre, ebben a körben azonban az erőszak semmilyen formája nem szerepel. A pedagógusok szabadon mérlegelhetik, hogy milyen pedagógiai módszert választanak, választásuknak azonban mindig a méltányosság, az igazságosság és a törvényesség elvének kell megfelelnie. A nevelés célja nem a félelemkeltés, hanem az egészséges erkölcsiséggel rendelkező személyiség kibontakozásának segítése.
 
Hoffmann Rózsa maga is fontosnak gondolja az igazság feltárását az Árpádhalmon történt esetet illetően, őszintén reméli, hogy ezt az eljárni hivatott szakhatóságok meg is teszik.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok