2023. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény a felsőoktatási felvételi ponthatárok megállapításáról

2010. július 23.
2010-ben több mint 140 ezer jelentkező volt az egyetemekre és a főiskolákra. Közülük a július 22-i döntés alapján 97 706 fő kezdheti meg a felsőfokú tanulmányait.
A 2009-hez viszonyítva kb. 13 ezerrel több volt a jelentkező és ez a növekmény elsősorban a kibővült mesterképzési lehetőségek növekedésével és a felsőfokú szakképzés kínálatának változásával magyarázható.
 
Az összesített adatok szerint alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre a kormány által meghatározott kereteket betartva, közel 54 634 államilag támogatott hallgatót vesznek fel a felsőoktatási intézmények. A fennmaradó mintegy 1500 fő biztosítja a hitéleti képzések és a határon túli képzések hallgatói létszámkeretét, valamint a jogorvoslati eljárás során szükséges keretet.
 
Idén két változás lépett érvénybe a felvételi eljárás során: az orvos, fogorvos, gyógyszerész és állatorvos szakokra csak legalább egy emelt szintű érettségivel lehetett jelentkezni, illetve nem kerülhetett felvételre alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre az, aki nem ért el legalább 200 pontot. A 200 pontos minimális pontszámba a többletpontok - az emelt szintű érettségiért járók kivételével - nem számítanak bele.
 
A legnépszerűbb szakok, illetve ebből következően azok a szakok, amelyekre a legmagasabb ponthatár elérésével lehet bekerülni, gyakorlatilag ugyanazok, mint az elmúlt években. Idén két olyan szak volt - mindkettő a Budapesti Corvinus Egyetemen - ahol a nappali államilag támogatott képzésben 460 pontnál több kellett a bekerüléshez. (nemzetközi gazdálkodás 462 pont, nemzetközi tanulmányok 461 pont). A megállapított ponthatárok egyharmada 300 és 399 pont között volt, egy másik harmada 400 és 439 pont között került megállapításra.
 
A munkaerő-piaci elvárások, az ország fejlődése szempontjából fontos műszaki, informatikai, természettudományos képzési területeken a megemelt államilag támogatott keretszámokat teljes egészében fel tudták tölteni a felsőoktatási intézmények, illetve idén először kemény verseny volt a gyakorlat-orientált felsőfokú szakképzésekre jelentkezők között is.
 
A tanári szakképzettségekkel együtt több mint 200 mesterképzési szakra lehetett már idén jelentkezni és felvételt nyerni. A mesterképzésekre összesen 24 800-an jelentkeztek, ebből 21 ezren államilag támogatott képzésre. A felsőoktatási intézmények pályázat útján nyerték el az államilag támogatott keretszámot.
 
Államilag támogatott mesterképzésre 13 561 főt, költségtérítéses képzésre 2 521 főt vettek fel most a felsőoktatási intézmények. Ha ehhez hozzászámítjuk azt, hogy mintegy 2 000 mesterképzéses hallgató már januárban megkezdhette a tanulmányait, akkor ez azt jelenti, hogy idén közel 19 ezer fő kezdhette meg mesterképzésben a tanulmányait. A mesterképzésre felvett hallgatók közül 3 050 főt (ebből 1 000 főt nappali képzésre) vettek fel az intézmények államilag támogatott tanárképzésre, beleértve a közismereti, művészeti, mérnök és közgazdász tanárokat is.
 
A felsőoktatási felvételi ponthatárok megállapítása a felsőoktatási intézmények feladata, melyben közreműködik a minisztérium, az Oktatási Hivatal, ezt segíti egy számítógépes rendszer is. A jelentkezők az eredményeiket ismerték, és tegnap (22-én) este sms-ben is értesítést kaptak arról, hogy mennyi a ponthatár azon (azokon) a szakokon, ahová jelentkeztek. A ponthatárok természetesen megjelentek az internetes oldalakon, illetve a nyomtatott sajtóban is.
 
A felsőoktatási intézmények összesen 29 551 főt vettek fel költségtérítéses képzésre, ugyanakkor a kapacitásuk még lehetővé teszi, hogy vegyenek még fel hallgatókat. Ezért kezdeményezték a pótfelvételi meghirdetését. A pótfelvételi eljárás során csak költségtérítéses képzéseket lehet meghirdetni. Jelentkezési lapot annál a felsőoktatási intézménynél lehet térítésmentesen beszerezni, amelyik pótfelvételit hirdet. A jelentkezési határidő 2010. augusztus 10., a döntésről legkésőbb 2010. szeptember elsejéig kapnak értesítést a jelentkezők.
 
Ez alól kivételt képeznek a magyar felsőoktatási intézmények határon túli, kihelyezett képzései, azokat meg lehet államilag támogatott formában is hirdetni. Itt újdonság, az, hogy idén először három mesterképzés is meghirdetésre kerül határainkon túl.
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok