2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rendezni kell a közvetlen lakossági gyógyszerellátás szabályait

2010. október 8.
A Kormány a 2010. október 6-i ülésen tárgyalt a 2006. december 29-én hatályba lépett gyógyszer-gazdaságossági törvény közforgalmú gyógyszertárak létesítésére vonatkozó szabályok gyakorlati megvalósulásáról, amelyről jogszabályi kötelezettségeinek megfelelve az Országgyűlésnek készített jelentést.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által készített jelentés tartalmazza a törvény hatályba lépését követő, a gyógyszertárak létesítésének és működtetésének engedélyezésére vonatkozó szabályozásban érintett kormányzati szervek és állami hivatalok gyakorlatában összegyűlt tapasztalatokat. Mindezek alapján elmondható, hogy a közvetlen lakossági gyógyszerellátás helyzete az előző kormányzat által végrehajtott gyógyszerpiaci liberalizáció, valamint a konvergencia-programhoz kapcsolódó forráskivonás következtében folyamatosan romlik. A szakmai jelentés megállapítja, hogy a jelenlegi szabályozás hátráltatja az államot minden polgára számára egyenlő feltételekkel nyújtandó gyógyszerellátási kötelezettségének biztosításában.
 
A végleges jelentés az Országgyűlésnek történő benyújtással egy időben az Országgyűlés honlapján is nyilvánosságra kerül.
 
A Nemzeti Együttműködés Programban szerepel, hogy a kormány megállítja a gyógyszerpiaci liberalizációt és újraszabályozza a gyógyszertárak létesítését és működtetését.
 
A jelentésben is megjelölt mindezen hiányosságok rendezésének céljából kerül sor 2010. II. félév során a Gyftv. módosítására. Ennek előkészítése során tárcánk írásban kérte a gyógyszerpiaci szereplők teljes körét, hogy módosítási javaslataikat küldjék meg. Összesen 21 írásos vélemény érkezett, mely a jogalkotás során a Kormányprogram elveinek figyelembe vételével kerül feldolgozásra és még a társadalmi egyeztetés során megvitatásra.
 
Az új szabályozásban a betegek érdekét kell mindenek elé helyezni.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok