2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: a kultúra és a tudomány Magyarország legvonzóbb arca

2010. március 19.
A kultúra, a tudomány Magyarország legjobb és legvonzóbb arca, s erre az arcra a 30 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál sajátos színt varázsol, olyan színt, amelyre, aki ránéz felvidul – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a fesztivál megnyitó ünnepségén pénteken, a Ludwig Múzeumban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei díszvendége Dánia.
Hiller István kulturális miniszter megnyitja a Budapesti Tavaszi Fesztivált (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István kulturális miniszter megnyitja a Budapesti Tavaszi Fesztivált (Fotó: Gordon Eszter)
Mint arra a tárcavezető rámutatott, a 2010-es év a magyar kultúra számára különleges, hiszen ebben az évben az ország egyik legdélibb és legszebb városa, Pécs Európa Kulturális Fővárosa. Míg 2011. január 1-jétől Magyarország az Európai Unió egyik soros elnöke. Ez egyedi bemutatkozási lehetőség a magyar kultúra számára.
 
A Hatalmi Játszmák című kiállításról szólva elmondta, bár a cím hideg és idegenül cseng, akik megtekintik a nyolc dán művész alkotását, lelkileg gazdagabbá válnak, jobb kedvre derülnek. A kultúra összeköt minket: dánokat és magyarokat. „A kultúra erősen összeköti a különböző nyelvű, különböző gondolkodású, különböző korú, különböző bőrszínű embereket” – vélekedett Hiller István, felhívva a figyelmet arra, „ne hagyjuk”, hogy ezt sötét egyenruhában és bakancsban járók szétverjék.
 
Varga Zoltán önkormányzati miniszter szerint a Budapesti Tavaszi Fesztivál Magyarország egyik legrangosabb művészeti eseménye, amely formálja az ország kulturális és turisztikai arculatát.
 
Demszky Gábor főpolgármester kiemelte, hogy Budapest fesztiválkínálata révén Európa kulturális életének fősodrába került. A Budapesti Tavaszi Fesztivál népszerűsége, elismertsége bizonyítja, hogy a magyar főváros „pezsgő multikulturális világváros”.
 
A Budapesti Tavaszi Fesztivál első hivatalos programja, a PowerGames – Hatalmi Játszmák című kiállítás a művészet társadalmi-politikai hatásainak viszonyrendszerét és közösségünkre gyakorolt lehetséges hatásait problematizáló szemléletmódok széles skálájának kíván teret adni. A dán művészek és művészcsoportok munkáit bemutató kiállítás a közgondolkodást és felelős viselkedést formáló szemléletmódok megközelítésén keresztül kíván párbeszédet kezdeményezni a magyar közönséggel. Vizsgálódásának középpontjában aktuális társadalmi és gazdasági problémák állnak. Miközben nemzetiségről, toleranciáról és felelős társadalmi-politikai gondolkodásról kialakított képünket vizsgálja, a kortárs művészet változó világunkban betöltött szerepére is rákérdez. A társadalmi jogoktól, hatalmi viszonyoktól és a társadalmi identitáskonstrukciótól a gazdasági és környezeti problémákon át a nyilvános és a privát tér határainak feszegetéséig számos témára reflektál. Foglalkozik az erősödő nacionalizmus, valamint a történelem és az emlékezet viszonyának kérdéseivel, illetve interakcióival, miközben felveti ezen fogalmak konstruált voltát. A kiállított munkák górcső alá veszik a napjaink társadalmi látképét behálózó területeket és határvonalakat, és új cselekvési tereket és lehetőségeket mutatnak fel a társadalomhoz fűződő viszonyunk alternatívájaként, miközben kétségbe vonnak nem egy fennálló hatalmi struktúrát.
 
A Budapesti Tavaszi Fesztivált immár harmincadik alkalommal rendezik meg. Március utolsó két hetében- március 19-től április 5-ig - a magyar főváros 50-60 helyszínén mintegy 200 esemény várja a közönséget. A fesztivál kínálatában a komoly- és könnyűzenei koncertek mellett helyet kapnak színházi előadások, filmvetítések, szabadtéri programok és más fesztivál jellegű események is. A Győri Balett Sztravinszkij-estje részben a fesztivál hajnalára is emlékeztet, de elsősorban mégis a klasszicitás és a modernitás kölcsönös inspiráltságára, mely akár a fesztivál mottója is lehetne. A budapesti tavaszünnepnek három évtizede stabil pillére a Budapesti Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Előbbi Beethoven-esttel, utóbbi – Bartók születésnapján immár hagyomány – Bartók-koncerttel szerepel a műsorban. A Liszt Ferenc Kamarazenekar is ott volt a kezdeteknél, most a fesztivál zárókoncertjén lépnek fel két világhírű fiatallal, az orosz zongoraművésszel, Gyenyisz Macujevvel és Boldoczki Gábor trombitaművésszel.
 
A dán koronahercegi pár fogadása a Ludwig Múzeumban
A dán koronahercegi pár fogadása a Ludwig Múzeumban
A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei díszvendége: Dánia. A színes kultúrájú északi országból az egyik legrégebbi balett-társulat, a Dán Királyi Balett, és egy műfajhatárokat átlépő, rendkívül eredeti formáció, a Hotel Pro Forma érkezik Magyarországra, hogy klasszikus és felkavaróan szép produkcióikkal szó szerint elkápráztassanak. A régi és az új, az archaikus és a modern kölcsönhatására épít a világhírű Ars Nova Copenhagen kórus. A dán zene modern klasszikusát, Carl Nielsent a Dán Nemzeti Kamarazenekar koncertjén ismerheti meg a közönség, a nyelvi akadályok leküzdésében kiváló „tolmács”, Fischer Ádám lesz a vendégek segítségére. A kamarazene kedvelőinek a Trio con Brio Copenhagen játszik, a programban Bent Sorensen, az új dán zene kimagasló egyéniségének egyik műve is helyet kapott.
 
A BTF közönsége már megszokta, hogy a Tavaszi Fesztiválon világsztárok sora lép fel. „Világok találkozása” címen a nemzetközi művészeti élet legkiválóbbjainak műsora lesz látható. Újra eljön a koncertvilág legkeresettebb brácsaművésze, Jurij Basmet, aki a Moszkvai Szólisták élén ad hangversenyt. Az uruguayi származású Erwin Schrott romantikus áriaestjén egy üstökösszerű énekest ismerhetünk meg, korunk eszményi Don Giovanniját.
 
Nemcsak az ínyencek szeretik az olasz Il Giardino Armonico játékát. Budapestre egy nagyszerű fiatalkori Händel-oratóriumot, A feltámadást hozzák el. A ifjú énekes szólisták nemzetközi csapatában csupa olyan névvel találkozhatunk majd, akik a jövő nagy egyéniségeivé válhatnak. Már most is kiemelkedő személyiség a virtuóz ütőhangszeres zenész, Evelyn Glennie. A testét rezonátornak tekintő művésznő általában mezítláb lép fel, mert a mély hangokat a talpán keresztül érzékeli. Angliából érkezik Emma Kirkby, Michael Chance és a Florilegium historikus együttes is. Műsorukon Vivaldi- és Pergolesi-ritkaságok szerepelnek.
 
A szórakoztatás magasiskoláját képviseli Nigel Kennedy és Paco de Lucía. Kennedy legújabb műsorában barokkot és jazzt, Bachot és Duke Ellingtont játszik. A vérpezsdítő flamencoritmusok és -dallamok mesterével, Paco de Lucíával a Művészetek Palotájában találkozhatunk. A spanyol temperamentum csodálóinak a Ballet Flamenco de Andalucía Lorca-estjét is feltétlenül meg kell tekinteniük, a modern tánc szerelmeseinek pedig a Bill T. Jones / Arnie Zane Dance Company estjét, Bill T. Jones koreográfiáit.
 
A 2010-es esztendő számos zenetörténeti évfordulót is tartogat, s hagyományaihoz híven a Tavaszi Fesztivál gazdag programmal emlékezik meg a múlt nagy teljesítményeiről. A Fesztivál nagy vállalkozása a 200 éve született Erkel Ferenc életművének minél teljesebb bemutatása. A szervezők hat operát tűznek műsorra, a közkedvelt Hunyadi László és a Bánk bán mellett olyan ritkaságokat is, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Báthory Mária és a Brankovics György. Az előadások előtti beavató beszélgetések hangvételéért Fábry Sándor, Falusi Mariann, Fáy Miklós, Hajós András és Kentaur felelnek.
 
A társadalmi felelősségvállalás ösztönzése a mai kulturális élet egyik legfontosabb missziója. Roma vagyok – magyar vagyok címmel roma származású alkotók művészetével ismerkedhetünk meg. A Thália Színház Arizóna Stúdiójában lesz Balogh Rodrigó fiatal roma színész-rendező új bemutatója, a Tollfosztás, mely az elmúlt időszak romagyilkosságait dolgozza fel roma fiatalok szemszögéből. A Roma Virtuózok Kamarazenekar műsorán népszerű barokk concertók szerepelnek. Ugyanehhez a tematikához kapcsolódik majd a Karinthy Szalon Roma élet-képek című kiállítása, amelynek keretében egy kortárs roma festő, Oláh Mara műveit tekinthetik meg az érdeklődők.
 
Hiánypótlásként indult a tavaly életre keltett Nemzetközi Színházi Fesztivál. A Nemzeti Színházzal összefogva kísérletező társulatok lének fel, nemzetközileg elismert láthatók A dán Hotel Pro Forma különleges produkciója (Operation: Orfeo) fények, hangok, mozdulatok és szavak játékának együtteséből tevődik össze. A hamburgi Thalia Theater az egyik legnevesebb rendező, Luk Perceval szeptemberben bemutatott darabjával érkezik. A The truth about THE KENNEDYS című előadás korabeli dokumentumok alapján, kortárs „királydrámaként” eleveníti meg a Kennedy-család 160 éves történetének legjelentősebb epizódjait. A német kritikusok által az év színházának választott Münchner Kammerspiele fantasztikus színészi és rendezői teljesítményt ötvöző előadással (HIOB) érkezik. A rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház szokatlan darabja (Turbo Folk) megdöbbentő és kifinomult módon mutatja be a jugoszláv örökség sötét maradványait. Az Inbal Pinto & Avshalom Pollak Dance Company vendégjátékát egy japán mese ihlette – a Hydra a tánc, a pantomim és az akrobatika ötvözete. A magyar bemutató Gothár Péter Lear király-rendezése lesz a Nemzeti Színházban, Varró Dániel új fordításában.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok