2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A jövőben módosul a doppingszabályozás

2010. szeptember 1.
Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára és Rune Andersen, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nemzetközi jogharmonizációért felelős igazgatója zártkörű szakmai megbeszélést folytatott a hazai doppingellenes szabályozás aktuális kérdéseiről. A konzultáció témája a magyar doppingellenes szabályozás felülvizsgálata és a nemzeti doppingellenes program áttekintése, valamint a magyar doppingellenes intézményrendszer ezekkel összhangot biztosító módosítása volt.
A 2009 januárjában hatályba lépett új Doppingellenes Világkódex, az egyes nemzeti doppingellenes szervezeteket (NADO-k) megillető doppingellenes feladatokat a magyar szabályozáshoz képest szélesebb körben határozza meg.
 
A hatékony doppingellenes küzdelmet biztosító, egységes nemzetközi alapelveken nyugvó szabályok teljes körű átvételével a hazai doppingellenes rendelkezések WADA előírásokhoz illesztése biztosítható. A harmonizációt a doppingellenes tevékenységről szóló, a Sportért Felelős Államtitkárság által szakmailag előkészített kormányrendelet módosításával és a magyar nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) által, a rendelet felhatalmazása alapján elfogadott új HUNADO Szabályzat kiadásával lehet biztosítani. A módosítások várhatóan 2011. január elsejével lépnek majd életbe, ennek tartalmi elemeiről, a hazai jogi környezetbe való illesztéséről és a WADA szabályaival való összhang biztosításáról folytak a tárcánál a mai tárgyalások. Az egyeztetés eredményeként a WADA jelen lévő képviselői megállapították, hogy az általuk megismert módosítások eredményeként – a megbeszélésen egyeztetett és kölcsönösen elfogadott további változtatások átvezetését követően – a magyar doppingellenes szabályozás és szervezetrendszer vélhetően a közeli jövőben, a WADA által követendő mintaként sorolt nemzeti doppingellenes programmal bíró országok csoportjába emeli hazánkat.
 
Az eseményen jelen volt Emiliano Simonelli, a WADA Senior Managere, Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, Hadházy Sándor, az Országgyűlés Sport- és turizmus bizottságának tagja, továbbá Dr. Fazekas Attila, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, Dr. Vaska Ottília, az Államtitkárság doppingügyekkel foglalkozó tanácsosa, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság részéről Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója és Dr. Schmidt Ádám, a MOB jogi igazgatója is.
 
Sportért Felelős Államtitkárság

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok