2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Moholy-Nagy László műveit bemutató kiállítás nyílt Berlinben

2010. november 5.
A fény művészete - ezzel a címmel mutatja be a közönségnek Moholy-Nagy László életművének jelentős részét a berlini Martin Gropius Bau. A kiállítással a fiatalon elhunyt sokoldalú művész mintegy "hazatér" a német fővárosba, hiszen Magyarországról történt emigrálása után, 1920-tól kilenc éven át Berlinben élt és alkotott. Ez az időszak meghatározó jelentőségű volt pályája szempontjából.
Fotó: epa
Fotó: epa
Itt ismerkedett meg a dadaizmus több képviselőjével, valamint az orosz konstruktivizmus művelőivel, és Berlin volt a helyszíne első nagy kiállításának 1922-ben. Moholy-Nagy később - a Bauhaus-iskolához és annak vezéralakjához, Martin Gropiushoz csatlakozva - Dessauban és Weimarban dolgozott és tanított, mielőtt a nácik 1933-as hatalomra jutását követően előbb Angliába, majd Amerikába emigrált. Chicagóban létrehozta a New Bauhaust, később pedig az Institute of Designt, a formatervezés otthonát.
 
A berlini kiállítás rendezői célul tűzték ki, hogy a festészet, fotográfia, díszlettervezés, film és grafikai tervezés terén egyaránt otthonosan mozgó művész életművének minél több szeletét mutassák be az érdeklődőknek. Így is alátámasztva Moholy-Nagy felfogását, aki az összművészet hirdetőjeként elutasította az egyes művészeti ágak hierarchikus felosztását.
 
Fotó: epa
A Martin Gropius Baut felkereső érdeklődők láthatják a művész számos fotógrammját: olyan fényképeket, amelyek fényképezőgép felhasználása nélkül, a tárgyak közvetlen megvilágításával készültek fotópapírra. A kiállításon levetítik Moholy-Nagy 1932-ben forgatott némafilmjét (Grossstadtzigeuner - Nagyvárosi cigányok) a Berlin peremén élő romákról.
 
A berlini kiállítás anyagát harminc különböző múzeum, illetve magángyűjtemény bocsátotta a Martin Gropius Bau rendelkezésére. Köztük van a párizsi Centre Pompidou, a New York-i Rose Gallery, a londoni Tate Gallery és számos holland múzeum. Hogy ez a vállalkozás sikerült, abban nagy szerepe van az 1946-ban leukémiában meghalt művész lányának, a 77 éves Hattulának, aki a megnyitó alkalmából Berlinbe látogatott.
 
A fény művészete november 4-től 2011. január 16-ig látható a berlini Martin Gropius Bauban.
 
(MTI)

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok