2023. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Napirenden a Kárpát-medencei oktatás

2010. július 22.
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor meghívására a mai napon előadást tartott Tusnádfürdőn a Napirenden a Kárpát-medencei oktatás című kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként.
A határon túli oktatási szakemberek között elsőként felszólaló miniszter ismertette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) felépítését hangsúlyozva, hogy az új struktúra, melyet hungarikumnak nevezett, az embert helyezi a középpontba a születéstől az időskorig. Vázolta a minisztériumon belül működő egyes államtitkárságok (oktatásért; kultúráért; egészségügyért; szociális, család- és ifjúságügyért; valamint sportért felelős államtitkárság) feladatát, és méltatta az öt államtitkár szakmai kvalitásait. Felfogása szerint a kultúra és az oktatás az egész nemzetet fogja át - a határon túl is -, és a társadalom megújulását hordozza. A teljes élethez ugyanilyen fontos az egészség megőrzése, a társadalmi szolidaritás, és azok az erények, amelyekre a sport tanít.
 
Réthelyi Miklós a Szárny és teher című kiadvány alapján vázolta a minisztérium egyes ágazatainak egymással való természetes kapcsolatát és kapcsolódását, célként fogalmazta meg a fenntarthatóság pedagógiáját, mely a társadalommal és a környezettel harmóniában élő embereket nevel. A miniszter a könyv címét idézve az öt államtitkárságot öt szárnynak nevezte, amelyek a kitűzött célok felé lendítik a minisztériumot.
 
A miniszter külön szólt a Nemzeti Összetartozás Napjának fontosságáról, és örömét fejezte ki afölött, hogy az erről szóló országgyűlési határozat a határon túli és az anyaországi fiatalok egymás iránti nyitottságát, egymás megismerését segíti elő.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok