2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nem lesz szükség licencvizsgára az ápolóknak

2010. október 5.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága hatályon kívül helyezi azokat a rendeleteket, amelyek értelmében az ápolók csak úgynevezett licencvizsga birtokában adhattak volna be például intravénás injekciót vagy köthettek volna be infúziót és katétert.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága hatályon kívül helyezi azokat a rendeleteket, amelyek értelmében az ápolók csak úgynevezett licencvizsga birtokában adhattak volna be például intravénás injekciót vagy köthettek volna be infúziót és katétert. A rendeleteket a korábbi Egészségügyi Minisztérium hozta, eredetileg tavasszal léptek volna életbe, ám akkor a szakma felháborodásának eredményeképpen az akkori szocialista tárcavezető azok életbe lépését elhalasztatta.
 
Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a szakmával való egyeztetést követően, a szakma teljes egyetértését bírva döntött úgy, hogy hatályon kívül helyezi az ún. licenc rendeletet, valamint az ápolói tevékenység kompetenciáiról szóló miniszteri rendeletet. A két rendelet hatályon kívül helyezésével az a korábban hatályos rendszer lép életbe, amely szerint az egészségügyi szakdolgozók a szóban forgó feladatokat az orvos írásos utasítása alapján önállóan is elláthatják. Utasítás – csakúgy, mint korábban – akkor adható, ha a szakdolgozó az adott tevékenység végzéséhez szükséges szakmai felkészítést megkapta, és a tevékenység végzéséhez szükséges képességéről meggyőződött az utasítás adója.
 
A kompetencia rendelet szerint kiadott írásos utasítások alapján a szakdolgozó a rendeletek hatályon kívül helyezését követően is jogosult lesz azoknak a tevékenységeknek az elvégzésére, amelyekre írásos utasítással rendelkezik.
 
Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a két rendelet hatályon kívül helyezését követően szükségesnek tartja e területet részleteiben áttekinteni és szakmailag megalapozott módon, a szakmai szervezetek bevonásával, valamennyi érintett számára megfelelő, konszenzusos alapon szabályozni a kompetenciák és a licenc, mint képzési forma témakörét.
 
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok