2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nincs szó új igénybevételi díjról

2010. november 9.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága határozottan cáfolja és visszautasítja azokat a félrevezető sajtóhíreket, amelyek azt állítják, hogy az államtitkárság egy új igénybevételi díj bevezetésére tett volna javaslatot a területen kívüli ellátás esetében.
Az egészségügyi szolgáltatóknak már 1998 óta lehetőségük van az ellátási területen kívülről érkező betegektől részleges térítési díj beszedésére, attól függetlenül, hogy a szolgáltatók mindezidáig ezeket a díjakat nem szedték be a betegektől. A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság Semmelweis Tervében megfogalmazottak a korábban bevezetett igénybevételi díj felülvizsgálatának szükségességét vetik fel. Szó sincs tehát arról, hogy a tárca egy új igénybevételi díj bevezetésére tett volna javaslatot. A felülvizsgálatra azért van szükség, mert a korábbi kormánynak ez az intézkedése, amely a hálapénz kifehérítését célozta, semmilyen érdemi hatást nem gyakorolt a hálapénz rendszerre. Nem is gyakorolhatott, hiszen az intézkedés számos alapvető koncepcionális hibával terhelt, és ebben a formában a hálapénz mozgatórugóinak alapvető meg nem értését tükrözi.
 
A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága éppen ezért tartotta szükségesnek, hogy Semmelweis Terv részeként szakmai és társadalmi vitát kezdeményezzen a kérdésről, ugyanakkor kijelenti, hogy az egészségügy alapszolgáltatásainak bárminemű fizetőssé tétele homlokegyenest ellenkezik a szándékaival.
 
2008-ban éppen a Fidesz kezdeményezésére kiírt népszavazáson döntöttek az állampolgárok a vizitdíj eltörléséről.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok