2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Példátlan hiányosságokat tártak fel az Operaházban

2010. november 10.
A Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa, Skultéty László, a NEFMI gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára és Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház pénzügyeit és gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke. A tájékoztató során megismerhettük az Operaházat átvilágító szakértői bizottság munkáját, mely szeptemberben kezdte meg munkáját.
Elképzelhető hogy féléves mandátuma végén a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálatokat indít. A felülvizsgálati feladatra – mely kiterjedt az intézmény gazdálkodására és szervezeti működésére is - Dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszter kérte fel a bizottságot.
 
Hardy F. Gábor kiemelte, hogy hiába tártak fel a korábbi évek felügyeleti ellenőrzései során számos hiányosságot, érdemi intézkedés nem történt. Nem vezették be a számlarendbe azokat az államháztartási reformnak megfelelő változásokat sem, amelyek 2009-ben és 2010-ben váltak hatályossá. A szervezeti és működési szabályzat helyett bizonyos kérdésekben főigazgatói utasítások alapján afféle „szokásjog” szerint dolgoztak. Nem voltak helytállóak az Operaház 2007-re, illetve 2008-ra vonatkozó költségvetési beszámolói, a vizsgálat szerint 75 millió forintot jogalap nélkül fizettek ki. A személyi juttatásokat nem az engedélyezett létszámkerethez igazították - mutatott rá Hardy F. Gábor. A háznak jelenleg 800 munkavállalója van, de a beszállítók száma meghaladja az 1700-at. A produkciók költségvetéseinek formáját sem látják szabályosnak a bizottság tagjai, de ennél súlyosabb, hogy a terveket sokszor túllépték. Horváth Ádám miniszteri biztos megállapította, hogy a ház technikai adottságait rendre meghaladó produkciók készültek, amelyek rendkívüli módon növelték az előadások kiadásait.
 
Kiderült továbbá, hogy az egyes produkciók valódi költsége nem áll rendelkezésre. A „valós” költségek nem tartalmazzák a műszak kiadásokat, így nem csak a „színpadra állítás”, a premier kerül többszörösébe a korábbiaknál, de olyan mértékű túlmunkát kellett megrendelni, melynek eredményeképpen az Operaház 100 millió Ft fölötti többletmunka kifizetésére kényszerül évenként. Az elmúlt időszakban létrejött és jelenleg tervezés alatt álló produkciókat pénzügyi kontroll nélkül valósították meg. Tervezésnek, tudatos előkészítésnek nincs nyoma.
 
A produkciókhoz a szerződések sok esetben már azok lejátszása után sem állnak rendelkezésre. Problémák adódtak a VIP bankkártyákkal is, melyek felhasználása ellenőrizetlenül, több esetben magáncélú kiadások fedezetéül szolgált. A felhasználások jogosulatlanságát az igénybe vevők elismerték, majd október hónapban visszafizették a pénztárba.
 
A Magyar Állami Operaház rendszeresen megkerülte a kötelező közbeszerzési eljárásokat. A bizottság szúrópróba szerűen ellenőrizte azokat, de minden esetben hibákat talált. A közbeszerzési szakértők előzetes vizsgálatai alapján felmerül azok érvénytelensége.
 
Horváth Ádám miniszteri biztos kiemelte: számára legfontosabb a művészi munka. Hat bemutatót tervez a 2011/2012-es évadra, négy opera- és két balettpremiert. Olyan operák kerülnek bemutatásra, mint Verdi Simon Boccanegrája, Wagner A Rajna kincse című műve, Richard Strauss Arabellája és Mozart Don Giovannija.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok