2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának meghívottja Magyarország

2010. szeptember 29.
Szeptember 28-án, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában bemutatták a Premio ProArte Nemzetközi díjat, melyet kreatív, kulturális projekteken dolgozó fiatalok nyerhetnek el. A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának idei meghívottja Magyarország. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára köszöntötte a sajtó képviselőit és a kulturális projekt olasz referenseit.
A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának meghívottja Magyarország
Mit lehet tudni a ProArte Díjról?
 
A Nemzetközi ProArte Díj minden évben két szekcióban kerül meghirdetésre, egy olasz és egy évente változó nemzetközi szekcióban, melynek meghívottja idén Magyarország. A Díjat az olasz köztársasági elnök, valamint a magyar Kulturális Államtitkárság is patronálja. A 2010-es kiadást az UNESCO Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve inspirálta. A szervezés mögött olyan rendkívül széleskörű szakmai és kommunikációs hálózat áll, mint a 6800 olasz település önkormányzatát tömörítő ANCI, a 75 egyetemet magába foglaló CIRPS, a közvetetten négy és fél millió, 18 és 35 év közötti fiatallal kapcsolatban álló FORUM DEI GIOVANI, a világszintű kapcsolatokkal rendelkező, csak Olaszországban 120 ifjúsági szállással rendelkező AIG, vagy a közismert ERASMUS hálózat. A Díjra olyan magánszemélyek vagy szervezetek pályázhatnak, akik vagy 18-35 év közötti fiatalok, vagy célcsoportjuk ezen réteg, projektjük pedig hozzájárul lakóhelyük kulturális örökségének, identitásának, értékeinek fenntartásához, továbbviteléhez és ilyen módon Magyarország kultúrájának minél szélesebb körben történő megismertetéséhez.
 
Díj értéke és kapcsolódása az EU soros elnökségéhez
 
A Díj nemzetközi meghívottjának lenni kiemelkedő megtiszteltetés, hiszen a nyertes ötlet elismertséget szerez nemzetközi szinten is, hatása különböző területekre terjedhet át, nemzetközi kapcsolatrendszerek alakulhatnak ki, melyek elősegítik a jövőbeni együttműködést, szinergiák erősítését, Magyarország ismertségének és a célcsoport aktivitásának növelését. A pályázat hozzájárul a 2011-es EU-elnökségre megfogalmazott stratégiai kommunikáció prioritásainak (aktivitás, lehetőség, potenciál, identitás, közösséghez való tartozás, innováció) követéséhez és országimázsunk formálásához. A pályázaton való részvétellel hangsúlyozzuk azt, hogy kiemelt szerep jut a magyar nemzet határokon átívelő közösségének, valamint az európai identitásnak, erősítve a kulturális lehetőségeket a fiatalok körében.
 
Hogyan tud hazánk profitálni ebből?
 
Magyarországnak az az érdeke, hogy a fiatalok, illetve az ezen réteget megcélzó szervezetek ötleteit minél jobban ösztönözze, hogy azokból minél nagyobb számban valósulhasson meg tényleges projekt. Azért is érdemes ezen kezdeményezéseket ösztönözni, mert a Díj nagy presztízst jelent nem csak a pályázónak, hanem az országnak is, hiszen a nyertes az olasz köztársasági elnök érdemérmében részesül. Hazánk fiataljai rangos megmérettetés elé kerülhetnek, csapatban dolgozhatnak, külföldi kapcsolatokat építhetnek, projektjük pedig magyar színekben járul hozzá a közös európai értékrendhez. Ezt a potenciált a díjazott projekt magyar EU-elnökség programjaiba történő bevonásával lehet tovább erősíteni.
 
A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának meghívottja Magyarország
A pályázati időszak szeptember 1-jétől október 31-ig tart. A díjátadás a tervek szerint Rómában, a Római Magyar Akadémián lesz, 2010. november 25-én. A Díjról bővebb információ a www.premioproarte.it weboldalon érhető el, ahol már megnyílt a magyar nyelvű szekció is. A KultúrPont Iroda honlapján szintén elérhetőek a szükséges információk.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok