2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rákóczi-szobrot avattak Franciaországban

2010. szeptember 20.
Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára szeptember 18-án részt vett II. Rákóczi Ferenc fejedelem szobrának avatásán a franciaországi Yerres-ben.
Rákóczi halálának 275. évfordulója alkalmából Borsi Antal sárospataki szobrászművész – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat kezdeményezésére és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége támogatásával – bronzból elkészítette a fejedelem mellszobrát és a hozzá tartozó posztamenst, amelybe egy szívalak van belevésve „Nagyságos fejedelem, legyen akaratod szerint.” francia és magyar nyelvű felirattal.
 
A magyar szabadságharc vezére ugyanis 1713-1717 között a közeli Grosbois-ban (mai nevén Yerres) lévő kamalduli szerzeteskolostorban élt, s végakaratában úgy rendelkezett, hogy szívét az őt száműzetésében befogadó földben helyezzék el. A fejedelem szívét tartalmazó aranyszelence el is jutott Franciaországba, a kolostorba, de a történelem vihariban nyoma veszett. Yerres lakói azonban mai napig őrzik a magyar történelem emblematikus alakjának emlékét.
 
A szoborkompozíció ünnepélyes avatásával és a fejedelem szívének szimbolikus visszahelyezésével az utókor teljesítette a végakaratot.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok