2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Réthelyi Miklós a Máltai Szeretetszolgálatnál

2010. október 8.
Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszter a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meghívására ma délelőtt látogatást tett a civil szervezet budapesti, Fő utcai központjában. A meghívás apropója a gyermekek szegénységéről fogalmazott üzenet ismertetése lett volna, de a Veszprém megyei katasztrófa módosította az eredeti szándékot. A megbeszélésen elhangzott, hogy Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat elnöke délután felsőzsolcaiakkal látogat el Devecserre, az iszapömlés által sújtott faluba.
A minisztert a helyszínen köszöntötte Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat elnöke, aki néhány mondatban összegezte munkájuk lényegét. Kijelentette, hogy őket mindig megtalálják a problémák és soha nem hajolnak el a gondok elől. Ha valamire nincs még elfogadott megoldás, akkor modelleznek, vagyis új ötleteket, új módszereket próbálnak ki, és ha ezek beválnak, ajánlják azoknak, akiknek van lehetőségük ezeket rendszeres gyakorlattá tenni.
 
maltai_szsz_101008_04
A szervezet általános elnöke, Vecsei Miklós diavetítéssel egybekötött prezentáció során tájékoztatta a minisztert szolgálatukról. Kiderült, a szervezet az ország 350 pontján van jelen különböző tevékenységekkel. Vecsei Miklós ismertetett ezek közül néhányat. Bemutatta a játszótér-programot, a családok napközi otthonát, a játszóbuszt, az adománykártyákat, a ruha adomány programot, a külföldi karitatív akciókat és az ezekben dolgozó orvos csoportot.
 
Réthelyi Miklós a Máltai SzeretetszolgálatnálHosszabban ismertette a Nyugati-aluljáró örökbefogadásának akcióját és ennek eredményeit, illetve szólt a hajléktalansággal kapcsolatos álláspontjukról. Elmondta, hogy a hajléktalanságot ők szociális balesetnek nevezik, amelyben ugyanúgy kötelességünk a segítségnyújtás, mint a közúti balesetek során. Szólt a szociális mentőkről, az önkéntes mentőszolgálatról és a krízisautókról is, kiemelte a mozgó orvosi szolgálat jelentőségét, az alkohol és drogbetegeket segítő szolgálat fontosságát, a tüdőszűrő busz betegségmegelőző szerepét. Arra kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy járjon közben annak érdekében, hogy az iskolákban legyen elsősegély-oktatás, sőt, akár lehessen az érettségi feltétele az ebből tett vizsga.
 
Az elnök prezentálta családvédelmi programjaikat, például a tarnabodi befogadófalu projektet, ahol nemcsak lakhatási lehetőséget teremtettek, hanem a kocsmát játszóházzá alakították, munkahelyeket hoztak létre, és a közüzemi díjfizetést kártyás mérőórával tették kiszámíthatóbbá. A nyomorban élők és a cigányok megsegítésére indított kezdeményezéseiket is ismertette Vecsei Miklós, például a monori cigánytelepen és a veszprémi „pokoli toronyban” tett erőfeszítéseket.
 
A beszámoló után Réthelyi Miklós miniszter méltatta a szolgálat szakmai tevékenységét, elismerve a profizmust, amely a szervezet tevékenységében megnyilvánul. Ígéretet tett arra, hogy megismerteti mással is a Máltai Szeretetszolgálat munkáját, illetve arra, hogy a lehetőségekhez képest maximális odafigyeléssel kezeli a minisztérium a hajléktalanság problémáját. A miniszter ezt követően megtekintette az intézmény központjában lévő kórtermeket és ellátó helyiségeket.
 
Végezetül az ugyanitt rendezett sajtótájékoztatón a Népszabadság újságírójának kérdésére elmondta, nagy érték az, hogy a minisztériumon belül öt ágazat egy szellemben keres megoldást az emberek életét érintő kérdésekre. Ez új struktúra, amelyet magunknak is tanulnunk kell, de eredményes összmunkára ad lehetőséget például az egészségügy és szociális ügy egy irányítás alá kerülése.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok