2021. október 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szövetségi Főtitkári Értekezlet a NEFMI és az NSSZ szervezésében

2010. október 26.
A ma kezdődő tatai, két napos rendezvényen Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke üdvözölte az NSSZ és a NEFMI által szervezett Szövetségi Főtitkári Értekezlet résztvevőit.
Bardóczy Gábor, a tárca Sportszakmai Főosztályának vezetője arról beszélt, a magyar sport miként lehet képes arra, hogy betöltse stratégiai feladatait. Ehhez új intézményi, szabályozási és finanszírozási rendszer kell. A NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága ezért elindította az ehhez nélkülözhetetlen előkészítő és tervezési folyamatot - mondta a főosztályvezető. Bardóczy Gábor felidézte, hogy: „A hivatásos sportolók, sportszakemberek, sportmunkatársak már az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) szabályai szerint adózhatnak, valamennyi sportágban. A sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érem, serleg, trófea, valamint a természetbeni juttatások körében a sporteseményekre szóló belépő, bérlet is adómentes lett, hasonlóan az olimpiai járadékhoz.” Az átalakulás ezzel megkezdődött – szögezte le a Sportszakmai Főosztályt vezető szakember.
 
Előadásában a Sportért Felelős Államtitkárság nemzetközi ügyekkel foglalkozó munkatársa, Bertáné Göntér Krisztina az Európai Unió soros elnökségére való felkészülésünkről, valamint az EU és a sport aktuális helyzetképéről beszélt. Ismertette az elnökségi időszak alatt Magyarországon megrendezett kiemelt találkozók terveit, mivel 2011. február 22-23-án uniós sportminiszteri értekezletre, június 27-28-án pedig a sportigazgatói értekezletére kerül sor Budapesten illetve Gödöllőn. A magyar elnökségre fontos feladat hárul, hiszen ezen időszakra esik a majdani uniós Sport Programot szakmailag megalapozó alapdokumentum egyeztetése a 27 tagállammal és az uniós intézményekkel.
 
A rendezvényen az október 1-vel átalakult Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet vezetői is felszólaltak. Az újonnan kinevezett Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok miniszteri megbízottja az átalakítás célját taglalta.
 
Beszédében úgy fogalmazott: „az »új« költségvetési szerv célja az, hogy mind az élsport és utánpótlás-nevelés, mind pedig a tömegsport számára alakítsa ki, üzemeltesse és fejlessze az igényeknek megfelelő sport ingatlan portfóliót.” Véleménye szerint ezzel igényspecifikusabbá válhat és bővülhet a jelenlegi intézményrendszer, csökkenhet a sportolói elvándorlás (külföldi edzőtáborokba), így költséghatékonyabbá válhat az állami források felhasználása is.
 
A Nemzeti Sport Intézet megbízott főigazgatója Szabó Tamás kifejtette: „az új koncepciónak köszönhetően az NSI immáron az utánpótlás-nevelési feladatok mellett a szabadidő- és a parasport képviselőinek is módszertani segítséget ad.”
 
A főigazgató beszélt arról is, hogy jelenleg háromszáz tehetségpont működik a környező országokban. A közismert sportvezető nézete szerint: „erre a rendszerre kellene ráépíteni a sportot is, így a kormányzati szándéknak megfelelően közeledni tudunk a határon túli magyarokhoz.”
 
A napot Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára és az előadók részvételével kerekasztal beszélgetés zárja „A magyar sport jövője” címmel. E program moderátora Szekeres Pál, a tárca helyettes államtitkára.
 
Sportért Felelős Államtitkárság

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok