2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Új Megegyezés 2010" - Nemzeti konzultáció a szociális ágazattal Budapesten

2010. november 9.
Utolsó állomásához érkezett a Nemzeti Együttműködés Program keretében szervezett szociális szakmai konzultációsorozat a szociális terület legfontosabb kérdéseiről.
Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára előadásában elmondta, hogy szociális területen a legfontosabb cél az ágazat talpra állítása és a produktív szociál- és családpolitika bevezetése. Ennek érdekében a kormány több intézkedést is hozott. Többek között meghosszabbította a gáz- és távhőtámogatást, iskolalátogatáshoz kötötte az iskoláztatási támogatás folyósítását, eltörölte az adományok után fizetendő áfát.
 
Az államtitkár kifejtette azt is, hogy Magyarország egyik legnagyobb gondja jelenleg a demográfiai helyzet. Ha nem változik a jelenlegi trend, akkor 10-15 év múlva nem lehet fenntartani a társadalombiztosításon alapuló jóléti rendszert.
 
Nyitrai Imre helyettes államtitkár elmondta, hogy a konzultációsorozat eredményeként jövő év elején nemzeti szociálpolitikai koncepció születik majd.
 
Az előadások keretében a minisztérium képviselői beszámoltak a gyermek, ifjúságügy és a szociális szolgáltatások területén a kormányváltás óta megtett intézkedésekről, a hatályba lépett változásokról, a rövid távú tervekről és feladatokról.
 
A konzultációsorozatot azzal a céllal szervezték meg, hogy elősegítsék az együttműködést a szociális ágazati irányítás és a szakma képviselői között. A minisztérium a szakmai konzultációkat a civil partnerekkel, egyházi szervezetekkel és önkormányzati intézményekkel közösen valósította meg, elősegítve mind szorosabb együttműködésüket.
 
Az eseménysorozatot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felkérésére az Euro-Régió Szociális Szakmai Közösség Közhasznú Egyesület több civil szervezettel - Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Szociális Klaszter, a Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesülete, a Szociális Intézmények Országos Szövetsége, Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete, Falu- és Tanyagondnokok Szövetsége – együttműködve rendezett meg.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok