2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az új oktatáspolitika támogatja a fenntartható fejlődés pedagógiáját

2010. október 8.
A környezettudatos oktatáspolitikáról és az együttműködés lehetőségéiről konzultált Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár és Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa.
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár október 7-én fogadta Fülöp Sándort, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosát és dr. Zlinszky Jánost, a biztos irodájának stratégiai és tudományos főosztályvezetőjét.
 
Fülöp Sándor tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a klíma-kérdéssel egy 6 éves program keretében foglalkoznak, akárcsak a genetikailag módosított növények-élelmiszerek problémájával. Az ombudsman ezután adta át tervezetét Gloviczki Zoltánnak a környezettudatosság közoktatási adaptálására tett javaslatokkal, amilyen például az erdei iskolák újbóli hangsúlyozása vagy a nyitott iskola program elindítása. Problémaként vetette fel az ombudsman a világörökségi törvény hiányát, amely miatt hazánkban nem érvényesülnek az 1985-ben aláírt nemzetközi szerződés alapelvei.
 
Fülöp Sándor azzal a kéréssel fordult Réthelyi Miklóshoz, hogy tegye lehetővé az alacsonyabb szintű (államtitkársági) kapcsolattartást, illetve ajánlotta az iroda által működtetett programokhoz való csatlakozás lehetőségét.
 
Mindezekre reagálva Miniszter Úr jelezte biztosította az ombudsmant személyes együttműködési készségéről, illetve ígérte, hogy az államtitkárságokat is kéri erre. Leszögezte, hogy a minisztériumnak is fontos a fenntartható fejlődés pedagógiája, amely az óvodától kezdve frissítené fel az oktatást a környezettudatos neveléssel. A meglévő koncepciók kidolgozásában korábban az oktatási tárca is részt vett volna, de még 2006-ban megakadt ez a folyamat. Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár kijelentette, az új oktatási vezetés nyitott a folytatásra, nagy örömmel együttműködnek, annál is inkább, mivel saját anyagaik is készültek a témában, melyek megvalósításra készek.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok