2021. október 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új uniós dokumentumokat fogadtak el a Sport Tanács ülésén Brüsszelben

2010. november 19.
Az Európai Unió Tanácsa az unió döntéshozó-jogalkotó szerve, a tagállamainak szakminisztereiből áll, és a tárgyalt témától függő összetételben ülésezik. Czene Attila a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára az Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanács ülésén Brüsszelben a legjobb megoldások-gyakorlatok megismerését és alkalmazását sürgette.
A Sport Tanács ülésén három olyan dokumentumot fogadtak el, melyekről a tagállamok az elmúlt félévben lefolytatott részletes viták során konszenzusra jutottak.
  • Az elsőként elfogadott, az uniós strukturált párbeszédről folytatott állásfoglalás szerint a sportban működő szervezetek rendkívül nagy száma és sokfélesége miatt rögzítik a szervezetek vezetői szintű párbeszédének szabályait és kereteit. A nem kormányzati szektor javaslatainak meghallgatása a körültekintő tanácsi döntéshozatalhoz kell.
  • A sport társadalmi befogadást segítő szerepének jelentőségét hangsúlyozza az a jóváhagyott következtetés, amely a sport közösségépítő hatását elemzi. A sport és a társadalmi kohézió kapcsolatát tárgyaló vitában leszögezték: a sportban evidencia a játékszabályok tiszteletben tartása, a csapatérdek és a közösséghez tartozás eszméje, ezért kiváló eszköz a hátrányos helyzetű csoportok integrálásához. A sportért felelős államtitkár hozzászólásában jelezte: „Magyarországon a hátrányos helyzetű csoportokkal (a fogyatékkal élők, a mélyszegénységben élők, a romák, a nők és az idősek), az Országgyűlés által 2007-ben elfogadott Nemzeti Sportstratégia is külön foglalkozik. A stratégiára épülő cselekvési tervek e közösségek támogatására konkrét iránymutatásokat is adnak.”Ennek jegyében hazánkban támogatást kap például a Magyar Roma Labdarúgó-válogatott, a Gyermekotthonok Európa Kupájának versenysorozata, valamint a Holdsugár Program, mely a veszélyeztetett életkörülmények között élő fiataloknak nyújt biztonságos, szervezett éjszakai sportlehetőséget, a klubok közötti versenyekkel pedig a tehetségek kiemelésére ad módot.
  • A harmadik dokumentum az Európai Unió nemzetközi doppingellenes küzdelemben betöltött szerepéről szól. Ennek célja, hogy az európai kormányok egységes álláspont birtokában szavazzanak, különböző kérdésekről a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) döntéshozói testületében. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő egyeztetési mechanizmus kidolgozása.
A sport területén jelenleg az Európai Bizottság Közleményére várnak a tagállamok, mely a majdani uniós Sport Keretprogram tervezési folyamatának elindulásához nélkülözhetetlen. A Közleményhez kapcsolódó egyeztetések levezetése a soros magyar elnökségnek is kiemelt feladata lesz.
 
Az első olyan magas szintű tanácsi ülés, ahol a sport is napirenden szerepelt, egyébként idén májusban volt. A mostani kétnapos tanácskozáson, a külön értekezleten tárgyalt sport ismét hangsúlyos szerepet kapott.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok