2021. október 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

WADA Alapító Tanács-ülés Montrealban

2010. november 22.
Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) Alapító Tanácsának tagjaként vett részt a testület ülésén Montrealban.
A 38 tagból álló Alapító Tanács (Foundation Board) a WADA legfőbb döntéshozó testülete, mely a szervezet működésével, céljaival, finanszírozásával kapcsolatos kérdésekben határoz.
 
A NEFMI sportért felelős államtitkára az európai delegáció tagjaként – a soron következő EU-elnökséget ellátó ország képviselőjeként - egyeztetéseket folytatott a nemzetközi doppingellenes küzdelem aktuális kérdéseiről, a WADA és a doppingellenes tevékenységben résztvevő szervezetek további együttműködésének lehetőségeiről, valamint a WADA működését és költségvetését érintő kérdésekről.
 
Az Alapító Tanács résztvevőinek bemutatták az ADAMS programot (ez a WADA elektronikus információcserére létrehozott rendszere). Ennek alkalmazásával leegyszerűsödne a sportolók holléti információszolgáltatási kötelezettsége, a gyógyászati célú mentességek, úgynevezett TUE ügyintézése, valamint a doppingvizsgálatok nyilvántartása (elkerülhetővé válnának tehát a párhuzamos ellenőrzések és a fölösleges adminisztratív sportolói terhek).
 
A tagállami szintű kötelező adatvédelmi jogszabályi rendelkezések miatt, több európai ország jelen formájában azonban nem tudja alkalmazni a WADA által kidolgozott rendszert. Aggályos ugyanis, hogy az ADAMS jelenlegi változatában az európai állampolgárok személyes adataihoz Európán kívüli országok, szervezetek – erre vonatkozó nemzetközi megállapodások hiányában is – hozzáférhetnének. Problémás az adatkezelés formája (önkéntesség vagy kötelező jellegű adatszolgáltatás) is, e területen ugyanis nincs összhang a tagállamok és a WADA között.
Az adatvédelmi problémák tisztázása előreláthatóan a magyar elnökség alatt is folytatódik.
 
Az Alapító Tanács tegnapi ülésén az európai képviselők a WADA 2011-es költségvetéséről is tárgyaltak, egyöntetűen annak elfogadását javasolták.
 
Az Európából érkező tagok – a hosszabb egyeztetési időszak biztosításáért – kezdeményezték, hogy mostantól a WADA következő évre vonatkozó tiltólistáit korábban kaphassa meg az Európa Tanács Tudományos Munkacsoportjának tagsága. Így több idő lenne az érdemi észrevételek megtárgyalására és a nemzeti jogba való átültetés előkészítésére is.
 
A november 21-i Alapító Ülésen Európát érintő téma volt a 2013-ban rendezendő IV. Doppingellenes Világkongresszus helyszínének kiválasztása is. Ljubljana visszalépése miatt Szocsi városának kandidálását támogatták az Alapító Tanács európai képviselői.
 
A találkozón újabb három évre John Fahey jelenlegi elnököt és helyettesét Arne Ljungqvistet választották meg.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok