2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csütörtökön kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák

2008. június 4.
Csütörtökön megkezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák, a diákok június 5. és június 11. között emelt szinten adnak számot tudásukról, a középszintű szóbelik június 16. és június 27. között lesznek.
Az Oktatási Hivatal közlése szerint az idén 124.415 vizsgázó jelentkezett érettségikre, néhány kivételtől eltekintve mindannyian tesznek szóbeli vizsgát.

Középszinten 1.134 középiskolában szerveznek szóbeli érettségit, a diákok 3.388 bizottság előtt felelnek. Az Oktatási Hivatal 181 vizsgahelyszínen tart emelt szintű szóbeli vizsgákat.

Emelt szinten az Oktatási Hivatal által megbízott háromtagú tantárgyi bizottság előtt vizsgáznak az érettségizők. Összesen 1.952 tantárgyi bizottság működik az emelt szintű szóbeli vizsgák időszakában.

A szabályok szerint akkor, ha a vizsgázó valamelyik vizsgarészből (például az írásbelin) nem teljesít legalább 10 százalékot, az érdemjegye elégtelen. Így például a magyar nyelv és irodalom, történelem és az emelt szintű matematika érettségi vizsgák esetén, ha a vizsgázó legalább 10 százalékot elért az írásbeli vizsgán, mehet szóbelizni. A vizsga eredményét az írásbeli és a szóbeli vizsgarészeken együttesen elért pontszám alapján kell százalékos minősítésben és osztályzatban meghatározni.

Az elégséges eredményhez összesen legalább 20 százalékot kell elérni. Ha a középszintű matematika írásbeli vizsgán a diák elérte a 10 százalékot, de nem érte el a 20 százalékot, szóbeli vizsgát tehet.

Tavaly tavasszal az érettségi vizsgán megjelent tanulók közül 2.901-an kaptak összesen 3327 elégtelen osztályzatot.

A szóbeli vizsga reggel nyolc óra előtt nem kezdődhet, és este hatig be kell fejeződnie. A diákoknak tárgyanként (az idegen nyelvek kivételével) legalább 30 perc felkészülési időt kell biztosítani. A feleltetés időtartama középszinten tárgyanként nem haladhatja meg a 15 percet, emelt szinten a 20 percet.

Az érettségi elnököket ebben a tanévben is az Oktatási Hivatal területileg illetékes regionális igazgatósága jelölte ki. A vizsgán felvetődő minden kérdésben első fokon az érettségi vizsgabizottság dönt, míg másodfokon az Oktatási Hivatal az illetékes.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok