2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kínában turnézik a Budapesti Fesztiválzenekar

2007. szeptember 28.
Hétfőtől két héten át Kínában vendégszerepel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az ottani magyar kulturális évad keretében - mondta el a pénteki indulás előtt Fischer Iván zeneigazgató az MTI-nek.
A fesztiválzenekar három előadásból álló sorozatával nyílik meg a hárommilliós kínai város, Szucsou (Suzhou) új koncertterme, emellett fellépnek az ország legnagyobb városában, Sanghajban is, majd a turné zárásaként két hangversenyt adnak a dél-koreai fővárosban, Szöulban.

Fischer Iván hangsúlyozta: a turnét már két éve tervezték.

Beszámolt arról, hogy hétfői, keddi és szerdai koncertjeik szólistája Kína talán legnépszerűbb zongoraművésze Li Jün-ti (Li Yundi), akit három évvel ezelőtt a BFZ bérleti sorozatában a budapesti közönség is hallhatott.

Fischer Iván megjegyezte: a hipermodern új szucsoui koncertterembe szóló jegyeket pillanatok alatt elkapkodták. Akik nem jutottak be a koncertre, azok a hangversenyeket a város központjában elhelyezett óriás kivetítőn is láthatják. Li Jün-ti Ravel G-dúr és Liszt Esz-dúr zongoraversenyének zongora szólamát játssza Szucsouban.

A turné Kína legnagyobb városában, a 18 milliós Sanghajban folytatódik, ahol a metropolisz legrangosabb koncerttermében, az Oriental Arts Centerben rendezendő október 5-i hangverseny kiemelkedő része a kínai magyar kulturális évadnak - vélte Fischer Iván.

A BFZ Sanghajban Liszt Esz-dúr zongoraversenyét, valamint Beethoven 3. Leonóra-nyitányát és Rahmanyinov 2. szimfóniáját játssza.

Li Jün-ti zongoraművész Honsungban, Közép-Kínában született. Szülei ösztönzésére négy évesen kezdett hangszeres játékot tanulni: előbb harmonikát, hét éves korától zongorát. 12 évesen már díjat nyert egy regionális versenyen és ez utat nyitott számára Szecsuán tartomány legrangosabb zeneiskolájába. 13 évesen megnyerte az amerikai Stravinsky Zongoraversenyt, több versenydíj után 2000-ben első díjat kapott a varsói Chopin versenyen. Ő volt a fesztiválzenekar japán turnéjának egyik szólistája 2001-ben.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok