2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Zeneakadémia - az új generáció sikerei Moszkvától Pekingig

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két végzős növendékének, Takács Zsuzsának és Fülei Balázsnak a koncertje zárja hétfőn este Sencsenben a kínai magyar kulturális évad eseményeit - jelentette be Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára Budapesten, a Zeneakadémia hétfői sajtótájékoztatóján.
2008. június 3.

Tombolt a kínai közönség a magyar táncosok láttán

Az ExperiDance társulat Ezeregyév című előadása (Fotó: Gordon Eszter)
Fergeteges sikert aratott Pekingben az ExperiDance táncegyüttes, amely a Kínában zajló Magyar Évad keretei között lépett fel.
2008. április 14.

A Magyar Állami Népi Együttes hatalmas sikere Hongkongban

Álló, ovációs taps köszöntötte a Magyar Állami Népi Együttes Hungarian Concerto - Hommage á Bartók Béla című előadását március 15-én, szombaton este, a magyar nemzeti ünnepen Hongkongban - mondta el a helyszínről az MTI-nek Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
2008. március 17.

Hudec Év indult Sanghajban

A Sanghaji Magyar Főkonzulátus 2008-ban Hudec Lászlóra, a kint alkotó magyar építészre emlékezik.
2008. március 5.

Hongkongban folytatódik a "Szabadság, szerelem" programsorozat

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium "Szabadság, szerelem" - Fókuszban a Magyar Kultúra címmel Magyar Évadot szervez Kínában 2007-2008-ban. Mától Hongkong rangos művészeti eseményein és helyszínein is bemutatkozik a magyar kultúra - együttműködve a Hongkongi Művészeti Fesztivállal, a Hongkongi Művészeti Központtal és a Hongkongi Egyetemmel.
2008. február 28.

Magyar-kínai partnerségi konferencia

Az ÖTM szervezésében első alkalommal rendezik meg a Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciáját Budapesten.
2008. február 21.

Egri csillagok - bemutatták a kínai kiadást

Először jelent meg kínai nyelven Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve; a kötetet a fordító jelenlétében csütörtökön mutatták be az egri várban.
2007. december 7.

Hiller István kínai látogatásának sajtóvisszhangja

Kína jelentős hagyományos és on-line sajtóorgánumai adtak hírt Hiller István oktatási és kulturális miniszter novemberi látogatásáról.
2007. november 21.

Kínai szakembereket várnak a Magyar Filmszemlére

Kínai szakembereket és művészeket hívott meg Magyarország a jövő évi Magyar Filmszemlére, viszonzásul várhatóan magyar filmeket is vetítenek majd a sanghaji nemzetközi filmfesztiválon - mondta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szombaton Sanghajban.
2007. november 17.

Kínai iparművészeti központot terveznek Budapestre

A sanghaji iparművészeti szövetség Budapesten szeretné megnyitni központi európai manufaktúráját - mondta a szervezet vezetőjével Kínában folytatott tárgyalását követően Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szombaton.
2007. november 17.

Petőfi sanghaji szobrát koszorúzta meg Hiller István

Sanghaj, 2007. november 17. Hiller István oktatási és kulturális miniszter koszorúz a Magyar Évad alkalmából felállított Petőfi-szobornál a Lu Hszün parkban. MTI Fotó: Soós Lajos
Petőfi Sándor költő Sanghajban álló szobrát koszorúzta meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton, a Szabadság, szerelem elnevezésű kínai Magyar Kulturális Évad keretében.
2007. november 17.

Magyar írók és zenészek estje Pekingben

Vukán György zongoraművész és Szakcsi Lakatos Béla dzsessz-zongaraművész zongorán játszik a Remények, álmok című irodalmi zenés esten a Népi Egyetemen, ahol a koncertek mellett magyar írók műveiből olvasnak fel kínai nyelven. MTI Fotó: Soós Lajos
Tóth Kriszta, Békés Pál, Egressy Zoltán és Spiró György írásaiból összeállított, illetve Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla fellépésével színesített irodalmi műsort tartottak a Kínai Népi Egyetemen Pekingben csütörtökön.
2007. november 16.

Erősödik a kínai-magyar felsőoktatási együttműködés

A kutatás-fejlesztés terén történő együttműködésről, hallgatók és professzorok cseréjéről, az egyetemisták kölcsönös fogadásának ösztönzéséről tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszter kínai kollégájával, Csou Csi (Zhou Ji) miniszterrel és munkatársaival csütörtökön Pekingben.
2007. november 15.

Kínai kulturális évad lesz jövőre Magyarországon

Fotó: Gordon Eszter
A jövő évben kínai kulturális évad lesz Magyarországon - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter, miután szerdán megbeszélést folytatott Szun Csia-cseng (Sun Jiazheng) kínai kulturális miniszterrel Pekingben.
2007. november 15.

Magyar-kínai könyvkiállítás nyílt Pekingben

Kínaira fordított magyar kötetekből nyílt kiállítás Szavak hídján át címmel a pekingi Nemzeti Könyvtárban a kínai Magyar Kulturális Évad keretében csütörtökön.
2007. november 15.

Krétakör előadások Sanghajban

siraly_071114_01.jpg
A Krétakör Színház társulata 2007 novemberében két alkalommal adja elő Sanghajban Csehov "Sirály" című művének modernizált adaptációját.
2007. november 14.

Pekingben megkezdődött a Magyar Filmhét

Fotó: Gordon Eszter
Szabó István Csodálatos Júlia című filmjével kezdődött meg kedden Pekingben a Magyar Filmhét, amelynek keretében öt nap alatt kilenc magyar alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.
2007. november 13.

Hiller István pekingi előadása

Peking, 2007. november 13. Hiller István oktatási és kulturális miniszter előadást tart a hallgatók részére a Pekingi Egyetemen a magyar oktatáspolitikáról. Fotó: Gordon Eszter
A magyarországi felsőoktatásról tartott előadást Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Pekingi Egyetem Kelet-Európával foglalkozó hallgatói előtt kedden.
2007. november 13.

Sebestyén Márta Kínában

Fotó: Gordon Eszter
Sebestyén Márta "Csak tiszta forrásból" címmel 2007 november elején koncertet adott Sanghajban.
2007. november 13.

Magyar operett Sanghajban

Fotó: Gordon Eszter
A Budapesti Operettszínház operett-társulata is fellép a Kínai Magyar Kulturális Évad sanghaji programsorozatában 2007 novemberében.
2007. november 13.

Emberi himnusz - balettelőadás Sanghajban

Balett-előadást tart 2007. november 15-én és 16-án Sanghajban a Magyar Nemzeti Balett és Magyar Fesztiválbalett a Kínai Magyar Kulturális Évad keretében.
2007. november 13.

A Szakcsi-Vukán duó Kínában koncertezett

Fotó: Gordon Eszter
2007 novemberében "Zongora-párbeszéd" címmel jazzkoncertet adott Kínában Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György.
2007. november 13.

A Honvéd Kórus Sanghajban

Fotó: Gordon Eszter
A Honvéd Férfikar is fellépett a Kínai Magyar Kulturális Évad sanghaji programsorozatán, 2007. november 11-én.
2007. november 13.

A Magyar Évad sanghaji programjai a sanghaji sajtóban

A Shanghai Daily napilap terjedelmes ajánlót közöl a Magyar Évad sanghaji programjaihoz kapcsolódva.
2007. november 13.

Hiller István miniszter Kínába utazott

Több kétoldalú megbeszélést is folytat Hiller István miniszter Kínában, ahova hétfőn utazott egyhetes látogatásra.
2007. november 12.

Kínai Magyar Évad - sajtótájékoztató a Konfuciusz Intézetben

November 5-én sajtótájékoztatót tartottak az ELTE Kodály-termében. Az eseményen bemutatkozott a Konfuciusz Intézet, továbbá Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára ismertette a Kínai Magyar Kulturális Évad novemberi programjait.
2007. november 8.

Kínai kapcsolatok, támogatások, koncertek

Zeneakadémia
A kínai magyar kulturális évad egyik kulcsszereplője a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) - hangsúlyozta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára azon a keddi budapesti tájékoztatón, amelyen az intézmény növendékeinek és tanárainak közelmúltbeli sanghaji látogatásáról is beszámoltak.
2007. november 6.

A Zeneakadémia tanárainak mesterkurzusa Sanghajban

Október 16. és 22. között került sor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárainak mesterkurzusára a Sanghaji Zeneművészeti Konzervatóriumban. A kurzust Marton Éva énekesnő, Devich János csellóművész és Perényi Eszter hegedűművész tartotta, magyar diákok közreműködésével.
2007. október 24.

Felsőoktatási vásár Pekingben

2007. október 19-21. között a pekingi China World Trade Centre Exhibition Hall-ban (Peking központi fekvésű, elsőszámú kiállítási helyszíne) került megrendezésre a 2007. évi Kínai Nemzetközi Oktatási Expo, illetve keretein belül az Európai Felsőoktatási Vásár (European Higher Education Fair - EHEF Beijing, China 2007).
2007. október 24.

Elkezdődött a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál

A Jiefang Ribao kínai napilap beszámol arról, hogy október 18-án este kezdetét vette a 9. Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál. Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat során mintegy 250 színvonalas műsort (komolyzenei és egyéb koncertek, kiállítások, stb.) láthat a sanghaji közönség.
2007. október 20.

A magyar irodalom Pekingben - kiállítás és konferencia novemberben

Kínai nyelvre átültetett magyar köteteket és magyarra fordított kínai könyveket mutat be november 15-től a Pekingi Nemzeti Könyvtárban az ELTE Konfuciusz Intézete, amely a kínai fővárosban fordítási konferenciát is szervez jövő hónapban - közölte Hamar Imre igazgató kedden az MTI-vel.
2007. október 16.

Sanghajban koncertezett a Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar
Sanghajban adott koncertet a Szabadság, szerelem című kínai magyar kulturális évad részeként a Budapesti Fesztiválzenekar.
2007. október 9.

A Honvéd Művészegyüttes Kínában

Honvéd Művészegyüttes
A VII. Kínai Nemzetközi Folklórfesztivál megnyitóján rendezett műsor fellépői között a Honvéd Művészegyüttes is bemutatkozott. Az együttes a fesztivál után Pekingben is fellép.
2007. szeptember 28.

Kínában turnézik a Budapesti Fesztiválzenekar

Hétfőtől két héten át Kínában vendégszerepel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az ottani magyar kulturális évad keretében - mondta el a pénteki indulás előtt Fischer Iván zeneigazgató az MTI-nek.
2007. szeptember 28.

Szerelmi álmok - magyar zongora- és balettest Kínában

2007. szeptember 4-én Vásáry Tamás zongoraművész és Tunyogi Henriett balettművész Szerelmi Álmok című önálló estjét láthatta a közönség Qingdaóban a Szabadság, szerelem! című kínai Magyar Évad keretében.
2007. szeptember 13.

Kodály-kiállítás Kínában

kodaly_korus_070913.gif
Kodály Zoltán életét bemutató kiállítás nyílt a pekingi egyetemen 2007. szeptember 2-án.
2007. szeptember 13.

Magyar operettest Pekingben

2007. szeptember 4-én operett-gálaestet adtak a Budapesti Operettszínház művészei Pekingben a kínai Magyar Évad keretében.
2007. szeptember 13.

Magyar népzenei gála Kínában

2007. szeptember 3-án magyar népzenei gálaműsort rendeztek Pekingben a kínai Magyar Évad keretében.
2007. szeptember 13.

János vitéz Kínában

2007. szeptember 7. és 9. között háromszor adta elő a Budapesti Bábszínház Petőfi Sándor János vitéz című művét Kínában, a kínai Magyar Évad keretében.
2007. szeptember 11.

A kulturális rendezvények párhuzamosan zajlanak a turisztikai eseményekkel a Kínai Magyar Évad alatt

A magyar turisztikai és gasztronómiai héten készültek a képek Pekingben: Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára mellett Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Niklai Ákos, az elnöke látható a Csillagszemű együttes táncosaival.
2007. szeptember 7.

Petőfi-szobrot avatott Gyurcsány Ferenc Sanghajban

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (k) és Hangkou kerület kormányzója (b1) felavatják Szabó Gábor szobrászművész (j1)Petőfi Sándor költőt ábrázoló mellszobrát a Lu Hszün parkban Sanghajban. MTI Fotó: Beliczay László
Petőfi Sándor második kínai mellszobrát - Szabó Gábor szobrászművész alkotását - avatta fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Sanghajban, a patinás történelmi Hungkou (Hongkou) kerületben.
2007. szeptember 6.

Gyurcsány Ferenc megnyitotta Sanghajban a magyar kulturális évadot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mond beszédet a Sanghaji Koncertteremben a Magyar Évad kulturális rendezvénysorozat megnyitóján, ahol a Sanghaji Opera Szimfonikus Zenekara adott koncertet Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész vezényletével. MTI Fotó: Beliczay László
Gyurcsány Ferenc Peking után kedden Kína legnagyobb városában, Sanghajban is megnyitotta a kínai Magyar Évad kulturális rendezvénysorozatát.
2007. szeptember 4.

Petőfi jegyében zajlik a magyar kulturális évad Kínában

Bogyai Katalin szakállamtitkár, mellette Juhász Sándor, a nagykövetség protokoll főnöke, Szetey Gábor államtitkár és magyar üzletemberek hallgatják a miniszterelnököt a gazdasági és üzleti fórumon Pekingben, a Shangri-La hotelben MTI Fotó: Beliczay László
Kínában mindenki ismeri Petőfi Sándor verssorait - indokolta Bogyay Katalin, az oktatási és kulturális minisztérium szakállamtitkára, hogy "Szabadság, szerelem" címmel rendezik meg a szeptembertől 2008 áprilisáig tartó magyar kulturális programsorozatot a kínai Magyar Évad részeként.
2007. szeptember 3.

Gyurcsány: kifejezett szimpátia övezi a kínai-magyar kapcsolatokat

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kínában tett látogatásán Pekingben, a Tiltott város koncertteremben a Magyar Évad nyitóünnepségén. Jobbra Szun Csie-cseng (Sun Jiazheng), a Kínai Népköztársaság kulturális minisztere. MTI Fotó: Beliczay László
Gyurcsány Ferenc szerint kifejezett szimpátia és együttműködő megértés veszi körül a kínai-magyar hivatalos és emberi kapcsolatokat; a miniszterelnök a kínai Magyar Évad nyitógáláján beszélt erről helyi idő szerint vasárnap este Pekingben, a Szun Jat-szen koncertteremben, ahol neves magyar művészek adtak elő összeállítást a leghíresebb és legnépszerűbb magyar zeneművekből.
2007. szeptember 3.

Megnyílt a magyar évad Kínában

A pekingi Kodály Társaság kórusa énekel a Kodály Zoltán tiszteletére megtartott ünnepségen a Pekingi Tanárképző Egyetemen. (MTI Fotók: Beliczay László)
Kodály Zoltán életművét bemutató pekingi kiállítás átadásával nyitotta meg - helyi idő szerint vasárnap délután - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minden idők legnagyobb, jövő tavaszig tartó magyar gazdasági, kulturális és idegenforgalmi évadját Kínában.
2007. szeptember 3.

"Új virágkorukat" élik a magyar-kínai kulturális kapcsolatok

Új virágkorukat élik a magyar-kínai kulturális és oktatási kapcsolatok, s az együttműködés előtt soha nem állt olyan bíztató perspektíva, mint manapság - állapította meg Salát Gergely sinológus, történész, az ELTE oktatója, a budapesti Konfuciusz Intézet munkatársa annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök több hónapig tartó kulturális szezont nyit meg Pekingben és Sanghajban vasárnap kezdődő kínai látogatása alatt.
2007. szeptember 1.

"Szabadság, szerelem!" - indul a Magyar Kulturális Évad Kínában

2007. szeptember 2-án kezdődik a "Szabadság, szerelem!" elnevezésű Magyar Kulturális Évad Kínában. A 2007 szeptemberétől 2008 áprilisáig tartó rendezvénysorozat keretében több száz magyar művész és program képviseli Magyarország kulturális értékeit.
2007. augusztus 30.

Sanghaji művészeti szakemberek jártak Budapesten

Elutazott Magyarországról csütörtökön az a kínai küldöttség, amely a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál képviseletében, Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára meghívására járt Budapesten.
2007. augusztus 24.

"Szabadság, szerelem!“ - magyar kultúra kínában a magyar évad keretében

Magyarország „kulturális nagykövetei“: Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán, Sebestyén Márta, valamint számos kiemelkedő együttes kapott meghívást Kínába a Magyar Évad kulturális programjainak keretében. A programban erős hangsúlyt kap a magyar irodalom, a zene, valamint Kodály Zoltán munkássága.
2007. augusztus 1.

Kulturális programsorozatot rendez az OKM Kínában

sajttal_070724_01.jpg
A magyar évad részeként az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kulturális programsorozatot szervez Kínában 2007 szeptemberétől 2008 áprilisáig "Szabadság, szerelem" címmel - közölte Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára szerdán Budapesten.
2007. július 25.

Kínai újságírók Hiller Istvánnál

Fotó: Gordon Eszter
Megkezdődtek a Kínai Magyar Ősz programsorozat előkészületei. Ennek keretében Hiller István oktatási és kulturális miniszter április 23-án hivatalában fogadta azt a kínai sajtódelegációt, amely egy hetes látogatásra érkezett hazánkba a tárca meghívására.
2007. április 24.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok