2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kínai kulturális évad lesz jövőre Magyarországon

2007. november 15.
A jövő évben kínai kulturális évad lesz Magyarországon - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter, miután szerdán megbeszélést folytatott Szun Csia-cseng (Sun Jiazheng) kínai kulturális miniszterrel Pekingben.
Ez nem a hagyományos kölcsönösség elve, mivel Kína a partnereket nem keresi, hanem kiválasztja - utalt Hiller a szeptember óta zajló kínai magyar kulturális évadra, és hozzátette, hogy ezzel Magyarország a régió tekintetében nagyon nagy lépéselőnyre tett szert, hiszen Kínát mindenhol tárt karokkal várnák.

Ez egy olyan befektetés, ami hosszabb távon hasznosul, kifutása körülbelül három év, de Magyarország olyan regionális pozícióra tehet szert a folyamatos építkezéssel, ami az ország egészének igen sokat hoz - mutatott rá a tárcavezető Kína fejlődésének ütemére célozva.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István szólt arról is, hogy Magyarország a kínai kulturális minisztertől meghívást kapott a 2008-as pekingi olimpia előtti felvezető, és a játékok utáni levezető kulturális programsorozaton való részvételre.

A kétszer háromhetes rendezvényre minden bizonnyal a magyar kulturális évad eddigi programjai alapján kaptunk meghívást - vélekedett a tárcavezető, és megjegyezte, hogy a tudomása szerint a meghívás egyedi.

Az olimpiai játékokat övező sajtófigyelmet tekintve a magyar kultúra egészen különleges bemutatkozási lehetőséget kap - hangsúlyozta.

Ismertetése szerint a kínai fél által nem fedezett kiadásokra a minisztérium költségvetéséből biztosítanak forrást, a magyar szervezők év végéig tehetnek javaslatot a bemutatandó előadásokra, amelyekről a kínai fél jövő év februárjában dönt.

"Azzal, hogy Magyarország folyamatos és szisztematikus kulturális építkezést folytat Kínában, sikerült a világ egyik leggyorsabban fejlődő hatalmának figyelmét magunkra irányítani" - emelte ki a miniszter, kifejtve, hogy a kulturális szempontból igen hasonló közép-európai országok közül Kína minden bizonnyal egyet fog kiválasztani partnernek.

Olyan sebességgel nyomul a kulturális diplomácia Kína felé, hogy a távol-keleti országban 2011 után "nem lesz hely" - utalt Hiller István a magyar kultúra megjelenésének jó időzítésére a 2008-as pekingi olimpiai játékok és a 2010-es sanghaji világkiállítás előtt.

Olyan figyelem irányul Kínára, hogy a két világrendezvény után már csak olyan financiális feltételekkel lehetne megjelenni, ami Magyarországnak akkor már nem adatna meg. A jelenlegi beruházás tízszerese sem lenne elég - érzékeltette a miniszter.

Hiller István hétfőn utazott el a "Szabadság, szerelem" elnevezésű, szeptember óta zajló kínai Magyar Kulturális Évad második szakaszának nyitórendezvényeire. A jövő év áprilisáig tartó rendezvénysorozat keretében több száz magyar művész és program képviseli Magyarország kulturális életét, reprezentálja értékeit.

Ezen az őszön mintegy kétszáz magyar művész tart harminc esemény keretében mintegy hatvan bemutatót Pekingben és Sanghajban, 2008-ban pedig több mint száz művész utazik Hongkongba és Sencsenbe.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok