2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-kínai könyvkiállítás nyílt Pekingben

2007. november 15.
Kínaira fordított magyar kötetekből nyílt kiállítás Szavak hídján át címmel a pekingi Nemzeti Könyvtárban a kínai Magyar Kulturális Évad keretében csütörtökön.
A kínai és a magyar nép 25 év után újra az irodalom hídján át mutatkozhat be egymásnak - mondta megnyitó beszédében Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarország névjegyét, a kultúrát a fiatal kínai értelmiségi generáció minél jobban megismerje.

A könyvtár csarnokában elhelyezett tárlókban a magyar irodalom nagyjainak művei láthatóak magyar és kínai nyelvű változatban. Kiállították egyebek között Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényét, Móra Ferenc az Aranykoporsó című alkotását. Kínában Petőfi Sándor a legismertebb magyar költő, az ő verseskötetei és prózai művei is helyet kaptak az egyik tárlóban - Arany János Toldija mellett. Móricz Zsigmondtól többek között a Légy jó mindhalálig van meg kínaiul, Molnár Ferenctől pedig A Pál utcai fiúk. Örkény novellái és József Attila verseskötetei is a kínai olvasók rendelkezésére állnak a kiállítás tanúsága szerint. A Nobel-díjas Kertész Imrétől eddig nem kevesebb mint öt kötetet - köztük természetesen a Sorstalanságot - ültettek át kínai nyelvre.

A tárlók fölött elhelyezett tablókon az írók életrajza olvasható kínai, magyar és angol nyelven, a kiállítás bejáratánál pedig egy, a kínai íráshoz szükséges ecseteknek is helyet adó olvasósarok fogadja a látogatókat.

Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézetének igazgatója elmondta, hogy a Pekingben november 24-ig megtekinthető, hagyományteremtő szándékkal rendezett kiállítást hamarosan Budapesten is bemutatják.

Csang Jafang (Zhang Yafang), a pekingi Nemzeti Könyvtár igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy a 90 éves bibliotékában több mint 26 millió könyvet őriznek a világ minden tájáról. Az állomány évente mintegy 600-700 ezer új kötettel gyarapodik, többek között külföldi intézmények küldeményeinek köszönhetően.

A "Szabadság, szerelem" elnevezésű Magyar Kulturális Évad 2007 szeptemberében kezdődött Kínában és a jövő év áprilisáig tart. A rendezvénysorozat keretében több száz magyar művész és program képviseli Magyarország kulturális életét, reprezentálja értékeit Pekingben, Sanghajban, Hongkongban és Sencsenben.

(MTI-Panoráma - Csillaghy Nóra, Peking)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok