2023. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európa Nap

2006. május 2.
Café d'Europe
2006. május 9., Európa Nap

Brüsszel, 2006. április 26. - A 2006-os Európa Nap alkalmából május 9-én Európa-szerte egy kulturális projekt kerül megrendezésre - a Café d'Europe. Kezdeményezője az osztrák székhelyű IRE (Institute of the Regions of Europe/ Európai Régiók Intézménye). Az EU soros osztrák elnökségének védnöksége alatt Európa 27 fővárosában, 27 Café d'Europe rendezvényen irodalmi és kulináris események zajlanak. A projekt célja Európa sokszínűségének és változatosságának bemutatása.
A kávéházak intézménye egyedülálló módon a kommunikáció, a helyi kulturális élet és a közös európai örökség szimbóluma, amely kiváló keretet biztosít a projekt szellemiségének. Budapesten a Café d'Europe helyszíne a nagy múltú Centrál Kávéház a belvárosi Károlyi Mihály utca 9-ben.


Európa hallgatósága
A 27 Café d'Europe rendezvényen Európa ifjú nemzedéke és a kávéház vendégei vitáznak. Kérdések, elképzelések, kreatív és jövőbe mutató ötletek kerülnek színre. A Café d'Europe az írásról is szól - a 27 európai fővárosban írók és Európa polgárai együtt írják "Európa történeteit".


Európa történetei
Jií Grua, a Nemzetközi P.E.N. elnöke európai szerzőket és írókat hívott meg a rendezvényre, és gondolatébresztőként megalkotta "Európa elcsábít" c. írását. E mottó alatt fogja minden meghívott író és kávéházi látogató izgalmas sokszínűségében a saját történetét megalkotni.
Dublintól Athénig, Lisszabontól Rigáig, május 9-én születnek meg "Európa történetei", a válogatott írásokból könyv készül.

A felkért írók - Budapesten Görgey Gábor és Erdélyi Zsuzsanna, vagy például Prágában Václav Havel, Eva Demski Berlinben, Christiane Singer Párizsban, Jan Baeke in Amszterdamban vagy Timothy Garton Ash Londonban és még sok más európai író olvassa fel Európához kapcsolódó írásait a helyi Café d'Europe rendezvényeken és kezdeményez párbeszédet a kávéházi közönséggel.


A párbeszéd
Az EU soros osztrák elnöksége céljául tűzte ki, hogy az EU polgáraival a párbeszédet megerősítse, ezért vállalta a projekt védnökségét is.
"A legjobb módja annak, hogy az Európa iránti vonzalmat felébresszük, ha saját magunk fedezzük fel Európa érzelmi és kulturális sokszínűségét.", nyilatkozta Dr. Hans Winkler, az Osztrák Külügyminisztérium államtitkára a projekt ötletéről.


The Europe Journal/ Az Európa Újság
Május 9-én Európa-szerte megjelenik egy európai napilap, melyet külön erre az alkalomra szerkesztett a Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.) Európa 27 országának híreiből. A különleges napilap a kávézókban lesz ingyenesen kapható, valamint megjelenik Németországban a lap mellékleteként is.


Sweet Europe/ Édes Európa
A kávéházi kultúra elválaszthatatlan része a kávé és sütemény. A Café d'Europe vendégeinek 27 európai süteményből kínál válogatást, és a 27 recept gyűjteményét a 2006-os Európa-nap édes emlékeként magukkal vihetik a látogatók.


A projekt elindítója
Az IRE (Institute of the Regions of Europe/ Európai Régiók Intézménye) egy tudományos, salzburgi székhelyű intézmény. Megalapításával egy a régiókon és pártokon túlmutató törekvés valósult meg, amely a kibővült Európán belül feladatául tűzte ki, hogy az egyre nagyobb jelentőséggel bíró régiókat és közösségeket is mozgósítsa, javítsa az információ áramlását, valamint az európai régiókban rejlő gazdasági lehetőségeket megpróbálja mindenki számára előnyösen kiaknázni.

Meghívó (PDF, 277 kB)
Országos rendezvények (PDF, 98,4 kB)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok