2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Törékeny a vallási tolerancia Magyarországon - Csepregi András

2007. december 6.
A vallási tolerancia Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is törékeny, ami ellen küzdeni kell a politika eszközeivel is - mondta Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője szerdán Budapesten az Egyházak és tolerancia Magyarországon című konferencián.

Fotó: Gordon Eszter
 
Az észak-atlanti övezetben ugyan vallásszabadság van, de nem szabad elfelejteni, hogy a monoteista vallások természetükből fakadóan intoleránsak. A vallási türelmetlenséget a törvényhozás eszközével, illetve a jogszabályok betartatásával lehet háttérbe szorítani, ahogy azt az 1947. évi XXXIII. törvény is megfogalmazta, amikor eltörölte a bevett és az elismert egyházak közötti különbséget, egyenlővé téve a történelmi és a kisegyházak közéleti mozgásterét. 
 
Ez a törvény a mai napig meghatározza bizonyos értelemben az állam különböző felekezetekhez való viszonyát - tette hozzá.
 
Emellett teológiai értelemben tudatosítani kell a hívőkben, hogy az egyistenhívő vallások kinyilatkoztatásai a türelmet hirdetik, ennek a csúcsán a kereszténység esetében Jézus áll. A buddhista és zsidó vallás más hitek iránti viszonyában is vannak ehhez fogható alapelvek - mondta Csepregi András (képünkön).
 
Fedor Tibor, az OKM Egyházi Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője rámutatott, hogy az állam anyagi hozzájárulását a vatikáni 1997-es szerződés határozza meg, amely útmutatást ad minden magyarországi egyház kormányzati finanszírozásához. 
 
Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy egyenlők azok a vallások és felekezetek, amelyek nem ellentétesek a magyarországi törvényekkel, tehát a kisegyházak is kaphatnak állami támogatást, ha tartanak fenn közhasznú intézményeket. 
 
Fedor Tibor hozzátette: alkotmánybírósági határozatok is megállapították már, hogy a kisegyházak kaphatnak állami pénzt, tehát ebből a szempontból egyenrangúak a történelmi egyházakkal. Ugyanakkor az állam tehet különbséget az egyházak között annak alapján, hogy mennyi közoktatási, egészségügyi, szociális intézményt tartanak fenn - állapította meg.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok