2021. július 30.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Támogatta Hiller Istvánt az emberi jogi bizottság

2009. április 15.
Támogatta Hiller István oktatási és kulturális miniszterré történő kinevezését az Országgyűlés emberi jogi, vallásügyi és kisebbségi bizottsága szerdai ülésén. A tárca vezetője kiegyensúlyozottnak nevezte a grémium előtt az egyházakkal való kapcsolattartást.
A miniszter munkájának további folytatását a szocialista és szabad demokrata képviselők támogatták, az ellenzék elutasította, míg Pettkó András (a volt MDF-frakció tagja, jelenleg független képviselő) tartózkodott.

Hiller István a bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy a tárcáját érintő kormányzati struktúrában és feladatkörben nincs változás.

A régi-új miniszter úgy értékelte, hogy az egyházakkal való kapcsolattartás rendszeres és kiegyensúlyozott. Minden felmerülő kérdés megtárgyalásának intézményesített fóruma van, s ezt a jövőben is működtetni kívánja - mondta a tárca várományosa.

Hiller István azt mondta, hogy az egyházi finanszírozásról szóló munkaanyagot megtárgyalták. "Ez egy útjelző, olyan mechanizmus leírása, ami mögött nagyon sok tárgyalás húzódik" - summázta.

A leendő miniszter tételesen ismertette a költségvetésben szereplő támogatási tételeket. Közlése szerint egyházi célú központi támogatás a költségvetésben tavaly 26,48 milliárd forint volt, idén pedig 25,63 milliárd, a csökkenés közel 800 millió forint.

Egyházi közgyűjtemények, közművelődési intézmények támogatására a tavalyi 325 millióval szemben 716 milliót fordítanak majd. Hittanoktatásra jutó források megegyeznek, tavaly és idén is 3,30 milliárdot költenek e célra - fejtette ki.

Hiller István az adók 1+1 százalékának felajánlásáról rendelkező szisztémát igazságosnak és méltányosnak ítélte. Megjegyezte: az idei költségvetésben tervezett előirányzat 9,511 milliárd volt, de a felajánlások ennél 311 millióval magasabbak voltak, s ezt a különbözetet külön fizetik ki. Arra az ellenzéki kérdésre, hogy ez megtörtént-e, azt válaszolta: az oktatási tárcától az összeg elment, a pénzügyi tárca engedélyére vár.

Az átadásra kerülő ingatlanok utáni járadékra a tavalyi 8,8 milliárd helyett idén 9,56 milliárdot fordítanak majd. Jelentősen nőtt az egyházi kulturális örökség rekonstrukciójára és egyéb beruházásokra jutó összeg is, Hiller István beszámolója szerint 325 millió helyett közel 800 millió forintra.

Hiller István azt mondta, az várható, hogy az Apostoli Szentszékkel 11 évvel ezelőtt kötött szerződést betartják, s ennek alapján kezelik az oktatási és kulturális kérdéseket.

Az egyházi ingatlanok rendezéséről kifejtette: még 100 ingatlan rendezése várható, mintegy 3 milliárd forint értékben. A folyamat a törvényes határidőre, 2011-re befejeződik - ígérte. Hozzátette: idén 946 millió forintot fizetnek ki ilyen célokra.

Balog Zoltán (Fidesz) a bizottság elnöke a Katapult mentorprogram vizsgálatára volt kíváncsi. Mint mondta a felelősök megállapításán túl, kérdéses, hogy sikerül-e visszaállítani a bizalmat. A nem cigány társadalom nagyon érzékenyen reagál a cigányoknak járó támogatásokra, miközben ezek az Állami Számvevőszék jelentése szerint mintegy 10 százalékban jutottak csupán el az elmúlt tíz évben az érintettekhez. "Dupla vesztes játszma" - fogalmazott a fideszes politikus.

Aziránt is érdeklődött, hogy az elvonások az idén az egyházi területet mennyiben érintik majd.

Hiller István válaszában azt mondta, hogy a hiánycél felpuhítását ellenezni fogja, ennek fontos sztenderdnek kell maradnia.

Arról, hogy a költségvetés átdolgozása összegszerűen mit jelent majd, nem tudott beszámolni, ilyen számítás még nincs.

Megjegyezte: az egyházi, kisebbségi ügyek költségvetésénél erősen rögzített szabályok vannak. A törvényeket be fogjuk tartani - tett ígéretet Hiller István.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok