2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a HÖOK tüntetéséről

2006. szeptember 29.
Tévedés egy pontból megítélni a felsőoktatási reformot - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) csütörtök esti tüntetésével kapcsolatban.
A felsőoktatási reform célja egy modern és a jelenleginél jobban működő felsőoktatás, ezt kizárólag egy pontból megítélni tévedés - közölte a szaktárca vezetője kérdésre válaszolva.

Arra a kérdésre, hogy a kormány továbbra is eltökélt-e a tandíj bevezetése mellett, Hiller István azt mondta: a kormány abban eltökélt, hogy a párbeszédet folytatja, a meghozott törvényeket meg betartja.

Csütörtök este a tandíj ellen tüntetett mintegy félezer hallgató fáklyával kezében a budapesti Szabadság hídon a HÖOK szervezésében. Ekler Gergely, a HÖOK elnöke a tüntetésen azt mondta: október 5-ig adtak határidőt arra, hogy a kormány készítse elő a felsőoktatási törvény módosítását a tandíj eltörléséről. Kilátásba helyezte, hogy ha ez nem történik meg, akkor megtartják a több ezresre tervezett tandíjellenes demonstrációjukat.

Hiller István elmondta: a felsőoktatás területén teljes és érdemi párbeszéd zajlik, amelyben minden érintett részt vesz és egyetértését fejezte ki a tárgyalási témákban.

A miniszter szólt arról, hogy a felsőoktatási kerekasztal minden képviselője, beleértve a hallgatókat is, elfogadta azt az öt pontot, amely a magyar felsőoktatás szerkezeti átalakításáról szól, azaz finanszírozási módjának átgondolásáról, a hallgatói juttatások kérdéséről, a minőségi kontrollról és minőségbiztosításról, valamint a felsőoktatási infrastruktúra kérdéséről.Elmondta: "ez az öt pont hozza a magyar felsőoktatás megújítását", ezt egyetlen javaslattal egészítették ki, a gazdaság és a felsőoktatás kapcsolatának szorosabbra vonásával. Kitért arra, hogy felvette a kapcsolatot a HÖOK vezetésével, és a következő hétre tárgyalásra hívta a még hivatalban lévő és az újonnan megválasztott elnököt. Hozzáfűzte: október közepéig a felsőoktatási kerekasztal is tart ülést.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok