2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller István főiskolai tanári kinevezéseket adott át

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Bologna-rendszernek egy olyan átjárható, európai értelemben vett, egységes felsőoktatási térséget kell létrehoznia, amely a színvonal-centrikus oktatást szolgálja. Ezt a tárcavezető a főiskolai tanári kinevezések átadó-ünnepségén mondta kedden.
2009. szeptember 22.

Magyar-japán felsőoktatási együttműködés a Dzsószai és az Oszakai Egyetemmel

A magyar-japán felsőoktatási kapcsolatok minőségi fejlesztése a cél a következő időszakban - mondta el az MTI-nek pénteken Hiller István oktatási és kulturális miniszter a tokiói Dzsószai Egyetemen tett csütörtöki, illetve az Oszakai Egyetemen tett pénteki látogatása után.
2009. szeptember 18.

Sólyom László: az egyéni kezdeményezés a legfontosabb a felsőoktatásban

Az egyéni kezdeményezés, amelyet a professzoroknak kell megvalósítaniuk, a legfontosabb a felsőoktatásban - mondta köszöntő beszédében Sólyom László köztársasági elnök hétfőn abból az alkalomból, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel egyetemi tanári kinevezéseket adott át Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.
2009. szeptember 14.

Fontos tudnivalók az új influenzáról felsőoktatási intézmények számára

Hiller István oktatási és kulturális és Székely Tamás egészségügyi miniszter tájékoztató levele az egyetemek, főiskolák vezetői számára.
2009. szeptember 10.

A Károly Róbert Főiskolában végrehajtott fejlesztések összhangban vannak a magyar felsőoktatási politikával

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolában végrehajtott fejlesztések egybecsengenek a magyar felsőoktatási politikával, amely a színvonalra, a kvalitásra helyezi a hangsúlyt. Ezt a tárcavezető a főiskola keddi tanévnyitó ünnepségén jelentette ki.
2009. szeptember 8.

Hiller István egy minőségalapú felsőoktatási pályázati rendszer kidolgozását kezdeményezi

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) tanévnyitóján arra kérte a Magyar Rektori Konferencia, a Felsőoktatási Kerekasztal, a szakmai és civil szervezetek tagjait, valamint az érdekképviseleteket, hogy vegyenek részt egy minőségalapú felsőoktatási pályázati rendszer kidolgozásában.
2009. szeptember 7.

Lövöldözés a Pécsi Tudományegyetemen

Hiller István oktatási és kulturális miniszter mély megdöbbenéssel értesült a Pécsi Tudományegyetemen történt lövöldözésről. A miniszter azonnal tájékozódott a sérültek állapotáról, és hivatalos programját megszakítva a helyszínre indult. Hiller István részvétét fejezi ki az elhunyt egyetemi hallgató hozzátartozóinak.
2009. november 26.

Még öt napig lehet jelentkezni a 2010. évi keresztféléves felsőoktatási képzésekre

Még öt napig nyújthatják be jelentkezésüket azok, aki 2010 februárjában szeretnék megkezdeni tanulmányaikat valamely egyetemen, főiskolán. A jelentkezési határidő 2009. november 15., mivel azonban ez munkaszüneti napra esik, ezért 2009. november 16-án éjfélig lehet jelentkezni a 2010. évi keresztféléves képzésekre.
2009. november 12.

Hiller István köszöntötte a 40 éves Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karát

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának 40 éves jubileumi ünnepségén azt hangsúlyozta, hogy a karon végzett hallgatók, az intézmény oktatói a magyar gazdaság és társadalom meghatározó alakítói.
2009. november 4.

FIABCI-díjas a Nyíregyházi Főiskola épületegyüttese

A Nyíregyházi Főiskola épületegyüttese (fotó: NYF PR Iroda)
A FIABCI ingatlanfejlesztési nívódíj pályázat európai győztesei Budapesten vehették át elismeréseiket még a nyáron, köztük volt a Nyíregyházi Főiskola is.
2009. október 29.

Kiállítás a magyar-osztrák Bologna-konferencia győztes logóiból

2010. március 11-én és 12-én Budapest és Bécs ad otthont a bolognai folyamat soron következő miniszteri találkozójának, miután annak rendezési jogát Ausztria és Magyarország közös pályázatával 2008 márciusában elnyerte.
2009. október 21.

Több mint ezer keresztféléves meghirdetésre lehet jelentkezni 2009. október 15-től

Újabb jelentkezési időszak kezdődik 2009. október 15-től, ezúttal a 2010. februárban induló felsőfokú képzésekre lehet majd beadni a felvételi kérelmet és a szükséges dokumentumokat. Több mint 90 intézmény, kar ezernél is több keresztféléves képzést hirdet meg idén. A jelentkezési határidő 2009. november 15.
2009. október 16.

Népszerű a mesterképzés és a külföldi továbbtanulás - Diplomás pályakövetés 2009

A felsőoktatásban tanulók többsége tisztában van a folyamatos képzés fontosságával, nem tervezi, hogy az első diploma megszerzése után abbahagyja a tanulást. A hallgatók legnagyobb része mesterképzésen szeretné folytatni - derül ki a csaknem nyolcezer hallgatót érintő Diplomás pályakövetés 2009 kutatásból, melyet az Educatio Nonprofit Kft. végzett.
2009. október 7.

Változások és kihívások a magyar felsőoktatásban

Idén 10 ponttal nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek által elért átlagpontszám, eredményes volt a képzési területeken a keretszámok feltöltése, valamint kiteljesedett a többciklusú képzés második ciklusa, a mesterképzés.
2009. december 28.

Megjelent a felsőoktatási felvételi tájékoztató

Fotó: Birton Szabolcs
A kétkötetes kiadvány áttekintést ad arról, hogy 2010 szeptemberében melyik intézmény milyen szakokat indít alapképzésen, egységes, osztatlan képzésen, mesterképzésen, de a felsőfokú szakképzésről is nyújt információkat - jelentette be Manherz Károly szakállamtitkár.
2009. december 16.

Mobilitás Magyarországon – konferencia a lehetőségekről és a teendőkről

A Tempus Közalapítvány Bologna Tanácsadói Hálózata, a Nemzeti Bologna Bizottság és a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja konferenciát rendez "Mobilitás Magyarországon – lehetőségek és teendők" címmel 2010. január 19-én 10 órai kezdettel a Budapesti Corvinus Egyetemen.

2009. december 10.

Idén kétszer annyian jelentkeztek a keresztféléves felsőoktatási képzésre, mint tavaly

Lezárult a 2010. februárban induló képzésekre vonatkozó keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során beérkezett felvételi jelentkezési lapok feldolgozása: 5758 fő összesen 12 169 jelentkezést adott be a november 15-i határidőre. A jelentkezők száma több mint kétszerese a tavalyinak.
2009. december 2.

A magyar felsőoktatás átalakításának középpontjában továbbra is a színvonal áll

A magyar felsőoktatásban véget ért a mennyiségi korszak, a színvonal ideje jött el. Az egész világ a megszerzett és alkalmazható tudásról szól, és ennek teljesítése a mi feladatunk is – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón szombaton, a Szegedi Tudományegyetemen. A szakminiszter a rendezvényen meghirdette a felsőoktatás fejlesztésének új irányát, amelynek célja a hazai kutatóegyetemi hálózat megteremtése.
2009. szeptember 7.

Felsőoktatási Minőségi Díjat kapott a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola

Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntése alapján a 2009. évi Felsőoktatási Minőségi Díj pályázaton Felsőoktatási Minőségi Díj kitüntetésben részesült felsőoktatási intézmény kategóriában a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola; a Budapesti Gazdasági Főiskola Aranyfokozatú Elismerő Oklevelet, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem pedig Bronzfokozatú Elismerő Oklevelet kapott. Szervezeti egység kategóriában Bronzfokozatú Elismerő Oklevélben részesült a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kara. A díjakat a felsőoktatási intézmények tanévnyitó ünnepségein adják át.
2009. szeptember 3.

Pótfelvételi – hétfőig még lehet jelentkezni

2009. augusztus 10-ig van még lehetőség felvételizni a felsőoktatásba. A pótfelvételi eljárásban csak egy szakra lehet jelentkezni e-felvételivel vagy jelentkezési lapon. A legtöbb meghirdetett szak költségtérítéses formában indul, emellett összesen 25 államilag támogatott mesterképzésre is lehet jelentkezni. A választható képzések listája és az eljárás tudnivalói a www.felvi.hu honlapon érhetőek el.
2009. augusztus 6.

Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre

Fotó: Gordon Eszter
Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre, az eddigi gyakorlattól eltérően azonban nem a felsőoktatási intézményekhez, hanem az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet. Manherz Károly, az OKM felsőoktatási szakállamtitkára, Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke és Kerekes Gábor, az Educatio Kft. ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót a ponthúzás után.
2009. július 24.

Felsőoktatási ponthatárok - Nyilvánosságra hozták a számokat

Fotó: Gordon Eszter
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este a www.felvi.hu portálon. Első körben mintegy 94 ezren nyertek felvételt.
2009. július 24.

Csütörtök estétől nyilvánosak a felsőoktatási ponthatárok

felveteli_090723_01
Ma este 8-kor a www.felvi.hu teszi közzé a felvételi ponthatárokat, ezzel mintegy 127.500 felvételiző sorsa dől el. Az érdeklődők a fővárosban, a Millenáris Parkban kivetítőkön is figyelemmel kísérhetik a ponthatárokat a Pont Ott Partin. A rendezvényen részt vesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter is.
2009. július 23.

Mintegy 94 ezer jelentkezőt vettek fel a felsőoktatásba

Mintegy 94 ezer jelentkezőt vettek fel a 2009/2010-es tanévre az ország különböző egyetemeire, főiskoláira - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön Budapesten.
2009. július 23.

Hiller egyeztetést kezdeményez a magyar felsőoktatás helyzetéről

mfh_090706_02
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a következő tanévben egyeztetésre hívja a magyar felsőoktatás képviselőit egyebek mellett a színvonalas magyar felsőoktatásról, a tudományos továbbképzésről, az innovációról, valamint a kutatás-fejlesztésről. Ezt a tárcavezető hétfőn, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara Múzeum körút 6-8. szám alatti felújított épületének átadó ünnepségén jelentette be.
2009. július 6.

Az OKM nem vált fizetésképtelenné - közlemény

A Magyar Nemzet állításaival ellentétben az Oktatási és Kulturális Minisztérium nem vált fizetésképtelenné. A felsőoktatási intézmények működésére és a hallgatói normatívák kifizetésére szánt források biztosítva vannak.
2009. június 4.

Konferencia a felsőoktatásban folyó többciklusú képzés első tapasztalatairól

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja konferenciát rendez "A felsőoktatásban folyó többciklusú képzés első tapasztalatai" címmel, melyre szeretettel meghívjuk.
2009. május 28.

Charles Simonyi további 30 millió forintot biztosít kutatói ösztöndíjakra

Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletember további három évig támogatja a nevét viselő kutatói ösztöndíjakat, amelyek folyósítására újabb 30 millió forintot biztosított - az erről szóló szerződést szerdán írták alá a Magyar Tudományos Akadémián.
2009. május 27.

Magyarország bekapcsolódott a EUROSTUDENT programba

A hallgatók és oktatási szakemberek (Educatio Kht., HÖOK, OFI, OKM, SZMM) tanácskoztak május elején a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban a Eurostudent program vezetőivel, a fő téma Magyarország bekapcsolódása volt a nagy hagyományú, Európát átölelő, a felsőoktatásba járó hallgatók szociális helyzetéről szóló nemzetközi kutatási projektbe.
2009. május 20.

Tíz éves Bologna - A miniszterek meghatározták a következő évtized prioritásait

A mobilitás és az élethosszig tartó tanulás állnak a középpontjában annak a nyilatkozatnak, amelyet 2009. április 29-én fogadtak el a belgiumi Leuvenben és Louvain-la-Neuve-ben a bolognai folyamat negyvenhat országának felsőoktatásáért felelős miniszterei. A következő évtizedre meghatározott prioritások között a foglalkoztathatóság is kiemelt helyen szerepel.
2009. április 29.

Támogatta Hiller István kinevezését az oktatási bizottság

Támogatta Hiller István oktatási miniszterré történő kinevezését kedden az Országgyűlés oktatási bizottsága. A miniszter az eddigi programok folytatását ígérte.
2009. április 15.

XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia a Kreativitás és Innováció Európai Évében

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács és 15 egyetemi kar a Kreativitás és Innováció Európai Évében, az OKM, valamint az MTA fővédnökségével rendezi meg 2009. április 6. és 25. között a magyar felsőoktatás legnagyobb tehetségkutató és támogató fórumát, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (OTDK).
2009. április 3.

Felsőoktatási felvételik: több mint 127 ezren jelentkeztek

Az idén 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2009. április 1.

Konferencia a felsőoktatás népszerűsítéséről

Március 23-24-én kerül sor a Balassi Intézetben a "Building capacities..." elnevezésű projekt "International Promotion of Higher Education - Experiences and Challenges" című zárókonferenciájára.
2009. március 20.

Kihirdették a 2008. évi Nemzeti Minőségi Díj nyerteseit

A felsőoktatás is jól szerepelt a 2008. évi Nemzeti Minőségi Díj pályázaton, melynek eredményhirdetését 2009. március 19-én tartották a Parlament felsőházi termében. A díjakat dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium versenyképességért felelős szakállamtitkára adta át.
2009. március 20.

Magyarország 550 ösztöndíjhónapot ajánl fel a közép-európai országok diákjainak

Magyarország tavaly 550 ösztöndíjhónapot ajánlott fel a közép-európai országok diákjai számára, az idén és jövőre is szeretné tartani ezt a számot - mondta csütörtökön Bukarestben az MTI-nek Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára.
2009. március 6.

Folytatódik a mentorprogram

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája aláírta a mentorprogram folytatásáról szóló szándéknyilatkozatot.
2009. március 5.

Hiller István: az Elektronikus Információszolgáltatás értéket képvisel, az összefogás jelentőségét hangsúlyozza

eisz_090225_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program nem csak egy programról szól, hanem annál többről: értéket képvisel olyan időszakban, amikor az együttműködés és az összefogás különösen nagy jelentőséggel bír.
2009. február 25.

2009. február 23. az e-felvételi hitelesítésének határideje

2009. február 23-ig van lehetőségük az e-felvételizőknek, hogy postára adják a hitelesítő adatlapot, vagy elektronikusan hitelesítsenek az Ügyfélkapu segítségével. A jelentkezési szándék csak a sikeres hitelesítés után válik érvényessé.
2009. február 20.

Hiller István: a felsőoktatásban a minőség a fontos

A felsőoktatásban a mennyiség helyett előtérbe kell kerülnie a minőségnek - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Kaposváron.
2009. február 13.

Új jelentkezési lehetőségek

2009. január 30-án jelent meg a 2009. szeptemberben induló képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztatók hivatalos kiegészítése.
2009. január 30.

Többletpontok és Katapult Mentorprogram-beli részvétel a hátrányos helyzetű diákok számára

A 2009. évi felsőoktatási felvételi eljárás során ismét előnyben részesülnek, és a Katapult Mentorprogramban való részvételre is jogosultak a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű felvételizők.
2009. január 28.

Educatio 2009 - Arató: a tehetség és a szorgalom mellé verseny is kell a sikerhez

Fotó: Gordon Eszter
A tehetség és a szorgalom nem elég: mérni, versenyezni, dönteni kell és így lehet sikeressé válni - mondta az Educatio 2009 szakkiállítás megnyitóján Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium oktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
2009. január 23.

Kihirdették a keresztféléves képzések ponthatárait

A felsőoktatási intézmények január 15-én döntöttek a 2009. februárban induló képzésekre jelentkezők felvételéről.
2009. január 15.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok