2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jövőre még nincs változás a felvételi pontok számításában

2006. szeptember 27.
Nem kell változásra számítaniuk a jövőre, a felsőoktatásba jelentkező diákoknak a felvételi pontok számításában; nő viszont a jelentkezésekért fizetendő összeg, kilencezer forintra, ezért azonban három helyre lehet majd kérelmet benyújtani - mondta Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.
Akik a 2007/2008-as tanévre jelentkeznek, azoknál a pontozási rendszer megmarad: 120+24 pontot lehet majd a felvételi során elérni - közölte a szakállamtitkár. Nem változik a jelentkezés módja sem - mondta.
Most még marad a két nyelvvizsgáért járó pluszpontok rendszere is - tette hozzá.

A pontszámításban 2008-tól lehet változásra számítani, akkor léphet életbe a 200+200+100 pontos számítási rendszer.

Változásként belépnek a mesterszakok is a rendszerbe, jövőre elsősorban a műszaki és informatikai területen - mondta Manherz Károly.

Emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási törvény azt rögzíti: a három évvel korábban alapképzésre felvettek 35 százaléka léphet tovább mesterképzésre. Az intézmények pályáznak majd ezekre a helyekre, és a miniszter dönt a keretszámokról. Ennek alapján az intézmények szervezik majd a bemenetet.

A bemeneti követelményeknek már az akkreditációs anyagban szerepelniük kell, ez lehet beszélgetés, teszt is, ami alapján megszűrik a továbblépő diákokat - fejtette ki az államtitkár, hozzátéve: ezért száz pontot lehet majd szerezni. Ezeket a hallgatókat az intézmények fogják rangsorolni, s hozzák meg felvételükről a döntést.

A felvételi jelentkezésért 9.000 forintot kell 2007-ben fizetni, ezért azonban három helyre lehet kérelmet benyújtani. Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok átlagos 2,9 helyre jelentkeznek.

Az egy helyre történő jelentkezésért is ennyit kell ugyanakkor fizetni. Az érettségizőknek is tudniuk kell: érdemes legalább három helyre jelentkezniük, hogy nagyobb eséllyel kerüljenek be felsőoktatási intézménybe - közölte.

A módosítások várhatóan októberben kerülnek kormány elé - mondta
Manherz Károly.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok