2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult a felsőoktatási törvény miatt

2006. augusztus 2.
Sólyom László köztársasági elnök szerdán véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényt. A Fidesz, a KDNP és az MDF üdvözölte az államfő döntését. Az MSZP szerint, ha az Alkotmánybíróság helyt ad az államfő felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos kifogásainak, át fogják alakítani a jogszabályt. Az SZDSZ nem gondolja alkotmányellenesnek a törvényt.

Az államfő álláspontja szerint sérti a felsőoktatási intézmények autonómiáját a módosított felsőoktatási törvény azon rendelkezése, amely szerint a felsőoktatási intézmény rektora csak az intézményben működő gazdasági tanács egyetértésével nyújthatna be a szenátusnak az intézmény autonómiáját alapvetően érintő döntések meghozatalára vonatkozó előterjesztéseket.

"Így a gazdasági tanács olyan fontos döntések meghozatalát akadályozhatná meg, mint például a felsőoktatási intézmény fejlesztési tervének az elfogadása, a szervezeti tagozódás megállapítása, vagy a költségvetés és az annak teljesítésére vonatkozó beszámoló elfogadása" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnökének közleményben.

Az államfő szerint a gazdasági tanács nem tekinthető a felsőoktatási intézmény önkormányzati szervének, ezért a számára biztosítani kívánt vétójog alkotmányellenesen korlátozza a felsőoktatási intézmények autonómiáját, és így ellentétes a tudományos élet szabadságával, a tanszabadsággal és a művelődéshez való joggal.

Az oktatási tárca azt reméli, hogy e kérdésben a lehető leggyorsabban megszületik az Alkotmánybíróság döntése - közölte Arató Gergely oktatási államtitkár az MTI kérdésére.

Ez a feltétele annak, hogy a törvény más, kifogással nem illetett rendelkezései a lehető legkorábban ismertek legyenek az érintettek számára - mondta.

Hozzátette: a felsőoktatási törvény módosításának jelenlegi szöveg sokszoros egyeztetés és sokféle vélemény figyelembe vétele mellett született meg, és az Országgyűlés figyelembe vette az Alkotmánybíróság korábbi határozatát is a gazdasági tanácsok jogköréről.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok