2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a tanév a Miskolci Egyetemen

2006. szeptember 7.
Egy egyetem sikerének titka az, hogy a hagyományokra építve olyan, korszerű versenytudást tud-e nyújtani, amellyel a végzősök a nemzetközi porondon és a hazai munkaerőpiacon is megállják helyüket - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a MiskolciEgyetem tanévnyitóján csütörtökön.
Egy egyetem sikerének titka az, hogy a hagyományokra építve olyan, korszerű versenytudást tud-e nyújtani, amellyel a végzősök a nemzetközi porondon és a hazai munkaerőpiacon is megállják helyüket - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a MiskolciEgyetem tanévnyitóján csütörtökön.
A kormányt és a szaktárcát is az a cél vezérli, hogy a felsőoktatásátalakítása a színvonal emelését eredményezze - mondta a miniszter.
Hozzátette: szükség van a felsőoktatás átalakítására, és "azt végigviszik".
A kormánynak és az egyetemeknek közösen kell elérniük, hogy a végzősök mindannyian találjanak képzettségüknek megfelelő munkát, ám jelenleg "problémák vannak a minőséggel", az elmúlt több mint egy évtizedben a magyar felsőoktatásban jelentős mennyiségi átalakulások zajlottak - mondta Hiller István, utalva arra, hogy míg az 1990-es tanévben százezer, addig az idei tanévben már valamivel több mint négyszázezer hallgató kezdte meg tanulmányait a felsőoktatásban.
A mennyiségi változásra szükség volt, de az nem hozta a "minőség megerősítését", ezért most már a minőségre és a versenyképességre kell helyezni a hangsúlyt - mondta.
Hiller István megjegyezte: a világ háromszáz legjobb egyeteme között nincs magyar, miközben tudás és tehetség feljogosítja a magyar egyetemeket és hallgatóikat arra, hogy ott legyenek a legjobbak között.
Megismételte, hogy a hallgatói fejlesztési részhozzájárulás szerves része az átalakításnak, versenyt és teljesítményt indukál, a pénz egy fillérig a felsőoktatási intézményeknél marad. Elmondta azt is: az államilag finanszírozott képzés és a költségtérítéses képzés között kapcsolat lesz, amely a teljesítményen alapul.
"Aki jól teljesít, az a költségtérítéses képzésből átkerül az államilag finanszírozott oktatásba, de a képlet megfordítva is igaz", így lesz az egész rendszer tanulásra ösztönző.
Patkó Gyula, az egyetem rektora azt mondta: az észak-magyarországi régió legnagyobb, "igazi" univerzitásában - amelynek jogelődjét, a selmecbányai bányászati akadémiát 1735-ben alapították - nyolc karon és az intézményekben 15 ezer hallgató kezdi meg tanulmányait, az első évfolyamosok száma pedig csaknem négyezer.
 
 
Fotó: Vajda János
Miskolc, 2006. szeptember 7. Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszédet mond a
Miskolci Egyetem tanévnyitó ünnepségén. MTI Fotó: Vajda János
 
 
Fotó: Vajda János
Menyhárt Eszternek doktori címet adományoz Hiller István oktatási és kulturális miniszter és
Patkó Gyula rektor a Miskolci Egyetem tanévnyitó ünnepségén. MTI Fotó: Vajda János
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok