2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

108 ezer jelentkezőből 90 ezer gólya

2007. szeptember 11.
Mintegy 108 ezerből 90 ezer jelentkezőt vettek fel az idén a felsőoktatásba – közölte Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára kedden Gyöngyösön.

Ez azt jelenti, hogy 90-95 százalékban feltöltötték az előre meghatározott egyetemi, főiskolai keretszámokat - mondta Manherz Károly a Károly Róbert Főiskola tanévnyitó ünnepségén.

Ugyanakkor a fokozott munkaerő-piaci igény ellenére sem népszerű a felsőfokú szakképzés; a több mint 12 ezer helyből, csupán 6 ezret sikerült betölteni - tette hozzá.

A szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy a tömegoktatás felfutása után az oktatáspolitika egyre inkább a minőségi képzésre kívánja helyezni a hangsúlyt. Példaként említette, hogy 1990 óta a négyszeresére, mintegy 420 ezerre növekedett a hallgatói létszám, miközben az oktatók száma még a másfél évtizeddel ezelőttinek a dupláját sem érte el.

Ebben a helyzetben elszemélytelenedett a felsőoktatás, eltűnt a hallgató és az oktató közötti közvetlen kapcsolat; ennek visszaállítását szeretné elérni az oktatáspolitika - szögezte le.

A másik fontos cél, hogy a felsőoktatás egyre inkább figyelembe vegye a munkaerőpiac igényeit - fűzte hozzá.

Ez utóbbit szolgálja - folytatta - az átképzési, továbbképzési rendszer újjászervezése. Ennek keretében az intézmények szenátusai maguk határozhatják meg, a helyi munkaerő-piaci igények szerint, hogy milyen szakirányú továbbképzéseket indítanak.

A Károly Róbert Főiskolán Gazdálkodási, illetve Agrár és Vidékfejlesztési karokon, mintegy 16 ezer hallgatót oktatnak.

Többségük távoktatás keretében sajátítja el a diploma megszerzéséhez szükséges ismereteket.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok