2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átalakul a hallgatói juttatások rendszere

2007. január 24.
Átalakul a felsőoktatási hallgatói juttatások rendszere, s az intézményeknek április 30-ig kell megalkotniuk térítési és juttatási szabályzataikat - közölte Hiller István szerdán azt követően, hogy a kormány elfogadta a vonatkozó rendeletet.
A jogszabály értelmében a 2008 szeptemberétől fizetendő fejlesztési részhozzájárulásból befolyt összeg 33-50 százaléka a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatók támogatására, míg a fennmaradó rész az intézmények fejlesztésére fordítható - mondta a szaktárca vezetője.

A hallgatói támogatásokról kifejtette: a 116.500 forintos hallgatói normatíva 35-40 százaléka szociális-, 59 százaléka teljesítményalapú támogatásként osztható szét. A rendszer új eleme az első évfolyamosok alaptámogatása, amely nem alanyi jogú, hanem pályázat útján a szociálisan rászorulók kaphatják. A támogatás összege az első félévben alapképzésben, felsőfokú szakképzésben a 116.500 forintos normatíva 50 százaléka, mesterképzésben 75 százaléka.

A szociálisan rászoruló hallgatók rendszeres szociális ösztöndíjat kapna, ami a normatíva 10 (11.650 forint) illetve 20 százaléka (23.300 forint). Húsz százalék jár annak a hátrányos helyzetű hallgatónak, aki fogyatékossággal él, egészségi állapota miatt rászorult, halmozottan hátrányos helyzetű, családfenntartó, nagycsaládos vagy árva. A normatíva tíz százalékára jogosult, akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér értékét, s hátrányos helyzetű, félárva vagy gyámsága nagykorúsága miatt megszűnt. Ezekre a támogatásokra a doktorandusz hallgatók is jogosultak lesznek.

A hallgatók a második félévtől tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek, amelynek minimuma a hallgatói normatíva öt százaléka. Tanulmányi ösztöndíjban az államilag támogatott hallgatók legfeljebb fele részesülhet.

Az új rendeletről szóló nyilatkozatot kedden a Felsőoktatási Kerekasztal valamennyi résztvevője - többi között a rektorok, hallgatók, MTA képviselője, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete - aláírta - idézte fel a miniszter, aki ezt jelentős sikerként könyvelte el.

Olyan együttműködés sikere ez, amely szakmai alapon szerveződött, s eredménye kihat az egész magyar felsőoktatásra - közölte Hiller István.

A kormányrendelet rögzíti a fejlesztési részhozzájárulás összegei, a hallgatói juttatások és az igényelhető diákhitel mellett azt is, hogy akik költségtérítéses képzésben kezdik meg tanulmányaikat, teljesítményük alapján átkerülhetnek államilag támogatott képzésbe és fordítva.

Elmondta: az átsorolás szakonként, képzési területenként felállított rangsor alapján történik majd, a minimumot nem teljesítők kerülnek át a költségtérítéses hallgatók közé, helyükre a legjobban teljesítő költségtérítéses hallgatók 15 százaléka kerül.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok