2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egyesül a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemmel a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola

2007. február 1.
A soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemmel közösen kíván új egyetemet létrehozni a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF) - jelentette be szerdán sajtótájékoztatóján Gadányi Károly, a Berzsenyi Dániel Főiskola rektora. A szaktárca tiszteletben tartja az intézmények autonómiáját - közölte Manherz Károly szakállamtitkár.
"A két intézmény egyesülésével egy teljesen új, több központú egyetem jön létre, amelyen tíz egyetemi kar működik majd" - mondta.

Hozzáfűzte: a BDF a felsőoktatási törvény nyújtotta lehetőségeket kihasználva négy egyetemmel folytatott tárgyalásokat a lehetséges egyesülésről, végül a veszprémi Pannon Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem közül kellett döntenie a főiskola szenátusának, amely 14-5 arányban döntött a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel való egyesülés mellett.

Gadányi Károly elmondta azt is, hogy az új egyetemnek 2008. szeptember elsején már fogadnia kell az első hallgatóit, ezért szavai szerint a munka java még csak most következik, a két intézménynek egyeztetnie kell a részletekről.

"A hallgatókat semmiféleképp nem érinti hátrányosan a két intézmény egyesülése, éppen ellenkezőleg, a lehetőségeik lesznek nagyobbak, hiszen az alapfokú képzés mellett a mesterképzésre és a doktori képzésre is lehetőségük lesz ugyanannak az egyetemnek a keretei között" - mondta.

Faragó Sándor, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: az egyesüléssel egy 22 ezer hallgatóval rendelkező egyetem jön létre, amely az ország hatodik legnagyobb egyeteme lesz.

"Valóban a régió egyeteme szeretnénk lenni, amely megőrzi mindkét felsőoktatási intézmény értékeit, de a jelenleginél szélesebb kínálatot jelenít meg a felsőoktatásba jelentkezők számára" - mondta.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az MTI-nek szerdán elmondta: az oktatási tárca tiszteletben tartja a felsőoktatási intézmények autonómiáját, a két intézmény döntését pedig semmilyen módon nem kívánja befolyásolni.

Jelezte: egy hosszú egyeztetési folyamat veszi most kezdetét, amelynek végén, ha a két intézmény az egyesülés mellett dönt, a felsőoktatási törvény módosítása áll.

A felsőoktatási törvényt ugyanakkor ettől függetlenül is módosítani tervezi a tárca, s az ezzel kapcsolatos munkálatok már zajlanak a minisztériumban - tette hozzá.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok