2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felavatták a budapesti műszaki egyetem bejáratát őrző kőszobrokat

2007. szeptember 3.
Felavatták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületének Duna-parti bejáratánál hétfőn annak a négy ülő női kőszobroknak a mását, amelyek még a II. világháború alatt semmisültek meg.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A központi épület bejáratánál álló négy allegorikus nőalak az egyetem akkori négy karát, korabeli szóhasználattal "szakosztályát" ábrázolja: a mérnökit, az építészetit, a gépész- és a vegyészmérnökit. A 3,3 méter magas szobrok egyenként több mint 5 tonna súlyúak, elkészítésük egy évet vett igénybe.

Az ünnepségen Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszédében kiemelte: több mint 60 év után ideje volt annak, hogy meglegyen a gondolat, a kellő erő, hogy hagyomány, tradíció, a másik oldalon pedig innováció, megújító képesség együttesen alkossa egy tudományos műhely, egy nagy jelentőségű egyetem jövőjét.

Hozzátette: az, hogy a múlt hagyományainak tiszteleteként ez a négy szobor ismét itt áll az egyetem főbejárata előtt, "ez a magyar gondolkodás, a magyar mentalitás és a magyar felsőoktatás jövője".

Molnár Károly, az egyetem rektora beszédében felidézte, hogy a második világháború alatt megsemmisült alkotásokat korabeli fotók alapján a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatói faragták újra.

Fotó: Gordon Eszter

"Hirdessék e szobrok az egykori alkotók emlékét, tegyenek tanúságot arról, hogy a művész utódok méltó örökösök, hiszen kezük nyomán elkészült alkotásokkal szebb, más, teljesebb lett egyetemünk központi épülete" - mondta Molnár Károly hozzátéve, hogy az épület homlokzatán ismét olvasható az egyetem neve.

Az alapításának 225. évfordulóját ünneplő műegyetem központi épületét Hauszmann Alajos építész tervezte, az épület Duna-parti bejáratánál található négy ülő női kőszobrot pedig Senyei Károly szobrászművész mintái szerint kőből faragták ki kétszeres életnagyságban. A főhomlokzat szerves részét képező allegorikus alakok 1909-re készültek el.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok