2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: mennyiségi után minőségi változás a felsőoktatásban

2007. július 13.
Az elmúlt 15 évben a felsőoktatás mennyiségi változáson ment keresztül; a hallgatói létszáma négyszeresére nőtt, a jövőben a minőségen lesz a hangsúly - mondta az oktatási és kulturális miniszter csütörtökön, Szegeden.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két épületének átadásán közölte: 1991-ben Magyarországon 108 ezer hallgató volt, az ideiben pedig 416 ezer.

"Erre a mennyiségi változásra szükség volt, ugyanakkor ezt a mennyiségi változást lezártnak tekintem. A jövő, a magyar felsőoktatás jövője is a minőségben, a színvonalban áll" - hangsúlyozta.

Hozzátette: a magyar felsőoktatás színvonalának emelése, szerkezete, a hallgatói juttatások, a felsőoktatás finanszírozási kérdéseinek áttekintése és a minőségbiztosítás mellett a legfontosabb szempont a felsőoktatási infrastruktúra, az a környezet, ahol hallgatók, oktatók és kutatócsoportok együtt dolgoznak.

A miniszter átadta a Tudásalapú Kooperációs Terek és Hálózatok infrastrukturális fejlesztése című pályázat keretében, több mint kétmilliárd forintból létrejött Közgazdász, illetve Biológiai kooperációs teret.

Fotó: Gordon Eszter

A közgazdász tér csaknem 600 millió forintból valósult meg. A négyszintes, korábban középiskolaként funkcionáló épület első szintjén két 28 fős számítógépes kabinet, két 30 fős szemináriumi oktatóterem, és egy díszterem kapott helyet. Minden teremben lehetőség van a digitális rögzítésre, illetve a gazdaságtudományi kar honlapján keresztül akár azonnali közvetítésre is.

A második emeleten a dékáni hivatal, a Pénzügyek és a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete, valamint újságolvasó közösségi tér található. A harmadik szinten a Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet és az Üzleti Tudományok Intézete kapott teret. A tetőtéri szinten vendég előadói szobákat, PhD szobákat, illetve hallgatói rendezvényekre alkalmas helyiséget alakítottak ki.

A SZTE új Biológiai épülete csaknem 1.500 millió forintból épült fel. A szintén négy szintes központ szorosan csatlakozik a régi biológiai épülethez, amelyek egységes kutatási és oktatási teret alkotnak.

Fotó: Gordon Eszter

A földszinten és az első emeleten számítógép kabinet és hallgatói laborok találhatóak, az első emeleten pedig új, 260, 60, 40 és 15 fős termeket alakítottak ki. A többi szinten kutató laborok, oktatói szobák és további szemináriumi termek, valamint hallgatói laborok helyezkednek el.

Hiller István mindkét épületben felavatta a műszaki átadás lezárását megörökítő emléktáblát.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok