2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: a minőség kérdése került a középpontba a felsőoktatásban

2007. december 4.
A korábbi mennyiségi szempontokkal szemben a minőség kérdése került a középpontba a magyar felsőoktatásban - mondta Hiller István kedden Szegeden.
Nincs olyan vitakérdés a hazai felsőoktatás területén, melyről ne lehetne megegyezni, ha a minőség szempontját tartjuk szem előtt - mondta Hiller István, az oktatási tárca vezetője a Magyar Rektori Konferencia évzáró ülésén.

Hiller István kifejtette, a jelentkező hallgatók teljesítményén és intézményválasztásán alapuló felvételi rendszert meg kell tartani, a tapasztalatok alapján azonban "szükség van a szisztéma finomhangolására". A regionális problémák enyhítésére a miniszter egy közös munkacsoport létrehozását javasolta a rektori konferenciának, amely márciusra készítené el javaslatait.

Az általános iskolások száma az 1980-as 1,18 millióról 2010-re 755 ezerre csökken, nincs olyan oktatási struktúra, amely változás és finomítás nélkül alkalmazkodni tudna ehhez - hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: az azonban korántsem biztos, hogy a magyar diákok számának csökkenésével párhuzamosan a magyar felsőoktatásban tanulók számának is csökkennie kell, hiszen az egyetemek és főiskolák előtt más lehetőségek is vannak.

A bolognai rendszerre történő áttérésben a mesterképzések indításával kapcsolatos munka során sikerült a korábbi hátrányt ledolgozni, így a szakok 2008-as, illetve 2009-es indítása egyetlen területen, így a tanárképzés esetében sincs veszélyben - mondta a miniszter.

A tandíjjal kapcsolatban Hiller István rámutatott, ez ügyben nem szakmai vita folyik, ez teljes egészében politikai kérdés. A magyar felsőoktatás színvonalának emeléséhez be kell látni, hogy a felsőoktatás szolgáltatás, s ezért fizetni kell, nem ingyen van - hangoztatta a politikus.

A miniszter komoly előrelépésnek tartja, hogy a felsőoktatási törvény három évre előre rögzíti a költségvetés igen jelentős részét. A kiszámítható helyzetet teremtő fenntartói megállapodást az állami intézmények vezetői és a minisztérium december közepéig aláírják - tette hozzá a politikus.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok