2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Karácsonyig folytatódnak a tárgyalások a tandíjról a szaktárca és a HÖOK között

2007. október 18.
Karácsonyig folytatódnak a tárgyalások a szaktárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között a tandíjról - jelentette be Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a Felsőoktatási Kerekasztal csütörtöki ülése után. A HÖOK elnöke a tandíj eltörlését adná a hallgatóknak karácsonyi ajándékul.

Fotó: Gordon Eszter
 
Manherz Károly kifejtette: a kerekasztal ülésén szakértői csoport létrehozásáról állapodtak meg a hallgatókkal.

Ez a szakértői testület tekinti át a hallgatók most "még vázlatos javaslatát", hogy annak beépítése a jelenlegi rendszerbe mit jelentene az állami felsőoktatási intézményekben.

Hangsúlyozta: időhúzási szándék nincs, mert szorít az idő, hiszen a jelentkezési határidő a felsőoktatásban a jövő szeptemberi képzésekre 2008. február 15-én jár le.

Manherz Károly megerősítette, hogy a képzési hozzájárulásból befolyó összeggel az intézmények rendelkeznének, s annak meghatározott hányadát ösztöndíjakra, fejlesztésekre kellene fordítani.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke közölte: a tandíj eltörlését szeretnék karácsonyi ajándékba adni a hallgatóknak. Valóban szorít az idő - mondta a hallgatói vezető, hozzátéve: abban egyetértés van, hogy minőségi felsőoktatásra van szükség Magyarországon.

Kitért arra, hogy ha a költségvetési törvény módosításával biztosítani tudják, hogy a diákok legjobban teljesítő 15 százalékának ne kelljen tandíjat fizetnie, akkor a jogszabályba a 100 százalék is, azaz a tandíjmentesség is beépíthető.

Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt mondta, hogy a HÖOK javaslatát nem tekintik alternatívának, az a képzési hozzájáruláshoz vezető út egyik lépcsője lehet.

Óriási tévedésnek nevezte, ha valaki azt gondolja, hogy a tandíj célja a pénzszerzés. Nem ez a bevétel fogja az intézmények gondjait megoldani, hiszen ez a tétel csupán a bevételek 1-2 százalékát teszi ki - közölte.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok