2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Külföldi diákok lehetőségeit méri fel a felsőoktatási kérdőív

2007. augusztus 8.
A magyar felsőoktatásban tanulni kívánó külföldi diákok lehetőségeit méri fel az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) abban a kérdőívben, amelyet a tárca az intézményeknek küldött ki egy hónappal ezelőtt - reagált a tárca az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) korábbi közleményére.
Az IKSZ kedden azt közölte a távirati irodával, hogy Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár augusztus 10-ig adatokat kér a felsőoktatási intézményektől külföldi hallgatók toborzásához. Az IKSZ szerint a kiküldött körlevélben Kína kivételével konkrétan egyetlen ország neve sincs megemlítve.

Az oktatási tárca egyebek mellett arról kérdezi a rektorokat, részt vennének-e kínai csereprogramban, milyen tapasztalataik vannak eddig a kínai hallgatók fogadásával kapcsolatban. Az IKSZ reményét fejezte ki, hogy az OKM-nek átfogóbb tervei is vannak a felsőoktatás támogatására, mint a tandíj bevezetése és a kínai költségtérítéses hallgatók fogadása.

Az OKM hangsúlyozza: "a tájékozódás semmilyen módon nem befolyásolja a magyar diákok lehetőségeit", mivel külföldi diákok kizárólag fizetős hallgatóként tanulhatnak Magyarországon, így az ő létszámuk nem érinti az államilag finanszírozott létszámkeretet.

Az oktatási tárcának kötelessége, hogy a külföldi hallgatók mobilitásáról, illetve a főiskolák, egyetemek ilyen irányú fogadókészségéről információkat szerezzen.

A hatvan kérdésből álló kérdőív általában a külföldi hallgatókra vonatkozik, közülük két kérdés tér ki a kínai diákokra.

A minisztérium a felméréssel nem befolyásolja, nem is befolyásolhatja az intézményeket. Ugyanakkor az OKM hozzáteszi: az oktatási kormányzat támogatja, ha az intézményekben van szándék külföldi hallgatók fogadására.


(MTI/OKM)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok