2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar tudomány ünnepe - tehetségkutató verseny fiataloknak

2007. november 5.
A Magyar tudomány ünnepe alkalmából hétfőn hirdették meg a XVII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Ifjúság-Innováció-Tudomány címmel rendezett fővárosi fórumon.
Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy a versenyt ma az ország legjelentősebb tehetségkutató programja a műszaki és a természettudományok területén. A vetélkedőt minden évben a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva hirdetik meg.

A Magyar Innovációs Szövetség, a Duna Televízió, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium által közösen meghirdetett versenyen műszaki, környezetvédelmi, természettudományi és matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő munka eredményével lehet pályázni - tette hozzá.

Rámutatott arra, hogy Magyarországon kétfordulós a verseny, amely kapcsolódik az európai színtéren szintén két fordulóban megrendezendő megmérettetéshez.

A magyarországi pályázaton induló legjobb 15-20 fiatal egyebek mellett nyilvános bemutatkozási lehetőséget kap, emellett egyéves ösztöndíjjal is jutalmazzák őket - közölte Pakucs János.

Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára a fiatal tehetségek mentorálásának fontosságát, valamint a természettudományos és a műszaki képzés erősítését hangsúlyozta a fórumon tartott előadásában.

A szakállamtitkár szerint annak érdekében, hogy minél több diák jelentkezzen a felsőoktatásban reál szakokra, már a közoktatásban meg kell kedveltetni velük a természet- és műszaki tudományokat.

Elmondta, hogy a szaktárca mentorprogramja keretében mintegy 30 millió forint jut a tehetséges középiskolai diákok támogatására, emellett a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében is rendelkezésre áll majd a "nemzeti kiválóságokat" támogató program.

Az előadásokat követő fórumon bemutatkoztak a tavalyi magyarországi versenyen kiemelkedően szerepelt fiatalok.

Bemutatta pályaművét Spohn Márton, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, aki a Növények kártevőkkel szembeni önvédelmének vizsgálata című pályamunkájával ért el az uniós versenyen első helyezést.

A fórum közönsége megtekinthette Buza Dániel István munkáját is, aki az Európai Szabadalmi Hivatal különdíjával tért haza a 19. EU Fiatal Tudósok Versenyről. A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium 15 éves tanulója, a Mozgásminta felismerése számítógép segítségével című pályamunkájával érdemelte ki az elismerést.

A fiatal tudósok és feltalálók versenye 1988-ban indult az Európai Unió kezdeményezésére. Magyarország 1990-ben csatlakozott a versenysorozathoz, melynek alapja a tehetséggondozás.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok