2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Manherz Károly: folytatódik az egyeztetés a tandíjról

2007. október 17.
A HÖOK alternatív tandíjjavaslatának vannak elfogadható elemei, jelen formájában azonban nem szolgálja a minőségi felsőoktatás érdekeit, és nem veszi figyelembe a szociális szempontokat - jelentette ki Manherz Károly szerdán Szegeden.

"A HÖOK javaslatának több olyan eleme is van, amellyel egyetért az oktatási tárca, ez jó alapot szolgáltat a tárgyalások folytatására" - mondta a szakállamtitkár a Felsőoktatási Reform Túra szegedi állomásán.

Közös a HÖOK és a minisztérium álláspontjában, hogy a képzési hozzájárulásra szükség van, a hallgatóknak valamilyen formában részt kell vállalniuk az oktatásuk költségéből, a tandíjnak differenciáltnak kell lennie, s minőségfejlesztő, ösztönző hatást kell kifejtenie - tudatta a politikus.

Manherz Károly "büntető normatívának" nevezte a hallgatói önkormányzatok alternatív tandíjkoncepcióját, amely alapján a diákok a felvett, de nem teljesített kreditek után fizetnék meg a hallgatói normatíva 3-5, mesterképzés esetén pedig 4-6 százalékát.

A szakállamtitkár szerint ez a "felsőoktatástól idegen" megoldás arra ösztönözné a diákokat, hogy ne vegyenek föl annyi tanegységet.

Hozzátette: az alternatív javaslat nem veszi figyelembe a diákok szociális helyzetét sem.

A már benyújtott törvénymódosítási javaslat ezzel szemben biztosítaná, hogy az államilag finanszírozott képzésen tanuló diákok legjobb 15 százaléka tandíjmentességet kapjon - hangsúlyozta a politikus.

Manherz Károly a folytatódó egyeztetéseken lehetőséget lát arra, hogy a HÖOK a nem teljesített kreditekkel kapcsolatos javaslatát is beépítsék a fejlesztési hozzájárulás rendszerébe.


Pukánszky Béla, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, a felsőoktatási intézményeknek szüksége van többletbevételekre, a rendszer egyre inkább piaci alapúvá válik, s jó lenne, ha erősödne a hallgatók megrendelői szemlélete.

Török Márk, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke szerint a tandíj bevezetése nem oldja meg a felsőoktatás problémáit, és elfogadhatatlan, hogy azért maradnak ki diákok az egyetemekről, mert nem tudják megfizetni azt.


A fórumon megjelent hallgatók többsége - így a pódiumbeszélgetésen résztvevő EHÖK-elnök is - fehér színű, "Tandíj 2007 - A tandíj súlyosan károsítja ön és környezete tanulmányait" feliratú pólót viselt, melyet már a kora őszi demonstrációkon is hordtak a diákok.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok