2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Manherz Károly: nem változik a tandíj rendszere

2007. július 27.
A tandíj rendszerének jelenlegi formáján nem kíván változtatni a szaktárca, illetve a kormányzat - mondta Manherz Károly, az oktatási minisztérium szakállamtitkára pénteken Debrecenben, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) rendezett hallgatói fórumon.
A szakember kijelentette: nem tudni, mivel zárul a tandíjjal kapcsolatos népszavazás, de az érdemben nem befolyásolja az egyetemek és főiskolák költségvetését.

A költségvetési támogatás mértékét ugyanis három évre előre meghatározták, a tandíj ezen felül plusz bevételt jelent az intézményeknek, amit fejlesztésre, illetve hallgatói támogatásokra fordíthatnak.

A most lezárult felvételikkel kapcsolatban kifejtette: egyfajta minőségi változást jelent, hogy az 50 ezer állami támogatású szakra felvett hallgatóból 16 ezren értek el 130-144 közötti felvételi pontot.

Szólt arról is, hogy az 12.500 államilag finanszírozott felsőfokú szakképzésre nem jelentkeztek elegen, így arra gyakorlatilag korlátlan a pótjelentkezés. Ugyanakkor elképzelhető, hogy változtatni kell a rendszeren, mivel ezt a keretet nem tudják kitölteni.

Az MTI érdeklődésére megjegyezte, központi oktatói létszámleépítést a tárca nem tervez. Miután az intézmények az idei finanszírozást a tavalyi létszámhoz kapják, így a költségvetési támogatásban sem jelentkezik a mostani hallgatói létszámcsökkentés.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok