2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megalakult az új Felsőoktatási és Tudományos Tanács

2007. március 13.
Megtartotta alakuló ülését az új Felsőoktatási és Tudományos Tanács kedden a Parlamentben, az oktatási tárca vezetője azt kérte a grémiumtól, hogy szeptember 30-ig készítsen áttekintést a felsőoktatás és a munkaerőpiac mutatóiról.
Hiller István azt is kérte a testülettől, hogy december 15-ig állítsa össze javaslatát a 2008/2009-es tanévre vonatkozó államilag finanszírozott hallgatói létszámkeretről és annak leosztásáról. A tárca vezetője úgy látta, hogy folytatódik majd az a tendencia, amely az egyes szakterületek között elindult, s amelynek keretében egyre növekvő hangsúlyt kapott a természettudományos képzés.

A miniszter kiemelten fontosnak nevezte, hogy a felsőoktatás olyan diplomával rendelkező fiatalokat bocsásson ki, akik a munkaerőpiacon megállják a helyüket.

Ficzere Lajos, a grémium elnöke a feladatokat és a határidőket teljesíthetőnek nevezte.

A tárca vezetője az ülésen átadta az új tagok megbízólevelét. Hiller István utalt arra, hogy a Felsőoktatási és Tudományos Tanács (FTT) tizenkilenc tagból áll. Ebből hat tagot delegálnak a kamarák, hármat a Magyar Rektori Konferencia, kettő-kettőt a Magyar Tudományos Akadémia és az oktatási miniszter, egyet-egyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint a gazdasági és közlekedési tárca első embere.

A grémium tagjait és elnökét - az oktatási miniszter előterjesztésére - a kormányfő bízza meg három évre.

A felsőoktatási törvény értelmében az FTT az oktatási miniszter döntés-előkészítő, véleményező és javaslattevő független szakértői testülete.

A tanács többek között állást foglal a felsőoktatás és a munkaerőpiac kapcsolatával összefüggő oktatáspolitikai kérdésekben, prognózisokat készít a várható munkaerő-piaci változásokról, és ezzel kapcsolatban javaslatokat tesz a képzési rendszer korszerűsítésére. Véleményezi továbbá a terület éves költségvetési tervezetét, állást foglal az éves költségvetési beszámolóról. A felsőoktatás költségvetéséről elemzéseket, javaslatokat készít.

A testület véleményezi a felsőoktatási törvény és annak végrehajtási rendeleteit, illetve a vonatkozó miniszteri rendeletek tervezeteit.

Emellett a tanács az oktatási miniszter felkérésére bármely, a felsőoktatást érintő kérdésben kialakítja állásfoglalását, javaslatát. A jogszabály a témák között említi az intézményi fejlesztési tervekhez kapcsolódó pályázatokat, a megállapodás alapján nyújtható támogatás iránti kérelmeket.


MTi
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok