2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nyilatkozat a hallgatói juttatások rendszeréről

2007. január 23.
A hallgatói juttatások új rendszeréről szóló nyilatkozatot írtak alá a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői a miniszterelnök és a szaktárca vezetőjének jelenlétében kedden Budapesten. Az új rendszerről szóló javaslatot szerdán tárgyalja kormány.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár (Fotó: Gordon Eszter)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár Fotó: Gordon Eszter

Gyurcsány Ferenc az aláíráson hangsúlyozta: sikerült megállapodni a hallgatói juttatások olyan szétosztásáról, amely elsősorban és alapvetően szociális és teljesítményszempontokat követ. Hozzátette: az új rendszernek köszönhetően a következő tanévtől azok a hallgatók, akik nehéz sorsúak és jól tanulnak, jobban járnak, mint az ideiben.

Ezzel a megállapodással sokak számára kiderül az is, hogy nem csupán az államnak van felelőssége a felsőoktatás működtetésében, hanem közvetlen felelősséggel bírnak a hallgatók is, s ezt "hozzájárulás fizetésével (...) kifejezhetik" - közölte a kormányfő.

Ugyanakkor a másik oldalon minden korábbinál szociálisan érzékenyebb és teljesítményelvűbb az új juttatási rendszer, amely differenciálni fog - tette hozzá.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter rámutatott: a felsőoktatás globális piac, amelyben Magyarországnak helye és szerepe van. A 2006 szeptemberében létrehozott kerekasztal tagjai egy olyan együttműködésben kötelezték el magukat, amely egy korszerű és modern felsőoktatást tűzte ki céljául, amely képes lépést tartani az állandóan változó és egyre korszerűbbé váló felsőoktatással. Az oktatási tárca MTI birtokába került háttéranyag kitér a képzési hozzájárulás bevezetésére, amely 2008 szeptemberétől lép be a rendszerbe. A dokumentum szerint az új juttatási rendszerben a tervek szerint a hallgatók támogatását biztosító bevételből a hallgatói juttatás 35-40 százaléka szociális alapú, ötvenkilenc százaléka teljesítményalapú támogatásra fordítható. A képzési hozzájárulás bevételének ötven százaléka teljesítményalapú támogatásra adható.

Fotó: Gordon Eszter

A háttéranyag rögzíti, hogy a képzési hozzájárulás a felsőoktatási intézmény el nem vonható bevétele, amelynek kormány által meghatározott mértékét - legalább egyharmadát, legfeljebb ötven százalékát - a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő hallgatók támogatására kell fordítani.

A hallgatók a második félévtől tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek, amelynek minimuma a hallgatói normatíva öt százaléka. Tanulmányi ösztöndíjban az államilag támogatott hallgatók legfeljebb 50 százaléka részesülhet.

A szociálisan rászoruló hallgatók rendszeres szociális ösztöndíjat kaphatnak, ennek összege a hallgatói normatíva 10, illetve 20 százaléka.

A hallgató szociális támogatásban egy helyen részesülhet, de párhuzamos hallgatói jogviszony esetén tanulmányi eredménye alapján a másik felsőoktatási intézményben is kaphat támogatást.

A dokumentum kitér arra is, hogy a tanulmányaik elvégzéséhez a hallgatók hitelt, személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezményt vehetnek igénybe. A diákhitel államilag támogatott képzésben havi 30 ezer, költségtérítéses képzésben havi 40 ezer forint. Emellett a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerben a települési és megyei önkormányzatok biztosítanak támogatást.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok