2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem tanévnyitó ünnepsége

2007. szeptember 4.
A minőségközpontú felsőoktatás fontosságát hangsúlyozta Hiller István a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanévnyitó ünnepségén kedden Sopronban.
A magyar felsőoktatás korszerűsítését szolgáló változások "a kvalitásközpontú gondolkodást" helyezik előtérbe - mondta az oktatási miniszter.

A tárca vezetője rámutatott: a legélesebb verseny és küzdelem a XXI. században a tudás megszerzéséért zajlik. A minőségre való törekvés és a versenyben való részvétel szándéka együtt jár.

Hiller István az elmúlt másfél évtizedre visszatekintve szükségesnek ítélte a felsőoktatásban lezajlott "mennyiségi változásokat", amelyek nyomán közel megnégyszereződött a főiskolások, egyetemisták száma, s az idei oktatási évben ez a létszám meghaladja a 400 ezret. A miniszter azonban hozzátette: "a jövőért való felelősséget vallva a mennyiségi változások korát le kell zárni".

Az a cél, hogy a magyar felsőoktatás bekerüljön a világ élvonalába és ott is maradjon - fogalmazott a miniszter.

A soproni egyetemről szólva kijelentette: helyes az a törekvés, amellyel az évszázados múltú intézmény hagyományait, régi értékeit és jövőjét összekapcsolják.

Faragó Sándor, a 14 ezer hallgatót oktató Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora ünnepi beszédében kijelentette: az oktatásban és a kutatásban egyaránt a munka egyedül járható útjának a minőséget tekintik. Ezt jelzi egyebek mellett, hogy öt év alatt megháromszorozódtak a kutatásból és a fejlesztésből származó bevételek. Ezek összege évente eléri az 1,1 milliárd forintot.

A rektor közölte: egyetértettek azzal az elgondolással, hogy a felvételi eljárásban a minőség elsőbbsége érvényesüljön. A tapasztalatokat értékelve azonban úgy látják, hogy az eljárás "sok szempontból finomításra szorul részint régiónkénti, részint tudományos területenkénti finomhangolásra lesz szükség".

Benedek Fülöp, a földművelésügyi minisztérium szakállamtitkára elmondta: a képzés a tárca kezdeményezésére indult meg 50 évvel ezelőtt. Azóta közel háromezren végeztek, mintegy 12 ezer faiparral kapcsolatos vállalkozás működik az országban. A Sopronban tanult faipari mérnökök mintegy százezer faipari munkás tevékenységét irányítják.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok